Πώς θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες 

4 Min Read

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου (capital.gr)

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των επαγγελματιών ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να παρουσιάζει σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Από το 2024 καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ανωτέρω φορολογούμενους το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 10.920 ευρώ, όσα δηλαδή λαμβάνει το χρόνο ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (780×14=10.920 ευρώ).

“Δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό” σχολίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τις ανατροπές που έρχονται με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θεσπίσει τεκμαρτό εισόδημα το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίες θα ανέρχεται στα 1.102,40 ευρώ. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φθάνει στα 1752 ευρώ. Βέβαια, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η κυβέρνηση τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ είναι μαχητό και εφόσον οι επαγγελματίες προσκομίσουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι μικρότερο θα φορολογούνται για το πραγματικό τους εισόδημα.  

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης “στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση συζητάει και ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν -όπως συμβαίνει σήμερα- εργοδότες, οι οποίοι να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο φυσικά της κοινωνίας αλλά και όλους εκείνους τους πολλούς πάντως ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους”. Από τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί από την ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.

Μαραγκοί (Ξυλουργικές Εργασίες): Στον τομέα αυτό εργάζονται συνολικά 4.397 επαγγελματίες. Από αυτούς, το 39% ανέφερε ότι είχαν κέρδη, το 50% αντιμετώπισε ζημιές και το 11% δήλωσε μηδενικά αποτελέσματα. Από τους 1.705 επαγγελματίες που είχαν κέρδη, το μέσο ακαθάριστο έσοδο ανήλθε σε 55.734 ευρώ, με το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε 7.993 ευρώ.

Χτίστες (Κατασκευαστικές Εργασίες Κτιρίων): Στον τομέα της κατασκευής κτιρίων για κατοικία και μη, επισήμως δραστηριοποιούνται 11.581 επαγγελματίες. Από αυτούς, το 44% ή 5.078 δήλωσαν κέρδη στην εφορία. Οι προαναφερθέντες επαγγελματίες δήλωσαν μέσα ακαθάριστα έσοδα ύψους 83.497 ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 13.721 ευρώ

Υδραυλικοί: Στον τομέα των υδραυλικών υπάρχουν συνολικά 3.919 επαγγελματίες, εκ των οποίων κέρδη δήλωσαν 2.095. Οι τελευταίοι δήλωσαν για το 2021 ακαθάριστα έσοδα 39.761 ευρώ και καθαρά 7.617 ευρώ

Παράλληλα το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνει δέσμη νέων ψηφιακών μέτρων όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό δελτίο αποστολής η καθολική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά και μέτρα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μοιραστείτε την είδηση