Πως το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει ακριβό παρά τις μηδενικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας; Γράφει ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος

3 Min Read

Τον Απρίλιο του 2024, στις 13 από τις 30 μέρες του μήνα δηλαδή σχεδόν τις μισές, η τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας κατά τις μεσημβρινές ώρες ήταν 0 ευρώ/MWh(μεγαβατώρα). Το ίδιο συνέβη και το Μάιο για τουλάχιστον 6 από τις 30 μέρες του μήνα. 

Πως γίνεται λοιπόν οι προμηθευτές να αγοράζουν το ‘’ηλεκτρικό ρεύμα’’ 0 €/Mwh ενώ η τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές από τους προμηθευτές να είναι 130 €/MWh;

- Advertisement -

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι τιμές του ηλ. ρεύματος ορίζονται από ένα ολιγοπώλιο 5 εταιρειών οι οποίες αθροιστικά κατέχουν πάνω από το 90% του μεριδίου της αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας :

  1. ΔΕΗ – 50% 
  2. Mytilineos – 17%
  3. Ήρωνας (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – 13%
  4. Elpedison (Ελληνικά πετρέλαια) – 7%
  5. NRG (Motor oil) – 6% 

Οι παραπάνω εταιρείες πέρα από Leaders στην προμήθεια ενέργειας είναι πλέον και leaders στην παραγωγή ενέργειας καθώς κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των έργων παραγωγής, είτε αυτά είναι εργοστάσια φυσικού αερίου, πετρελαίου και λιγνίτη είτε είναι έργα ΑΠΕ.

Πώς όμως αυτή η καθετοποίηση των εν λόγω παικτών μπορεί να τους βοηθήσει να επωφεληθούν από τις μηδενικές και αρνητικές τιμές; 

Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν παρουσία τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χάνουν κέρδη από το κομμάτι της παραγωγής, ωστόσο αυξάνουν σημαντικά τα περιθώριά τους στο κομμάτι της προμήθειας. Πώς συμβαίνει αυτό; Μπορεί οι μονάδες παραγωγής να λαμβάνουν μηδενική αποζημίωση για την ενέργεια που παράγουν, ωστόσο την ίδια στιγμή το κομμάτι της προμήθειας αγοράζει την ενέργεια που θα πάει στη συνέχεια στους πελάτες της λιανικής με μηδενικό κόστος.

Γιατί το κράτος έχει ευθύνη για το φαινόμενο αυτό; 

Καθώς δεν υπάρχει ακόμη στην ελληνική αγορά δυναμική τιμολόγηση ώστε να μετακυληθεί το όφελος στους τελικούς καταναλωτές, το κέρδος μεταφράζεται σε αύξηση του περιθωρίου για την εταιρεία προμήθειας. Με απλά λόγια για κάποιες ώρες η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα με τιμή μηδέν και το πουλάει στην τιμή προμήθειας πχ στα 130 ευρώ/MWh, αυξάνοντας σημαντικά το περιθώριο κέρδους.

Επίσης καθώς στην αγορά ενέργειας έχουν κυριαρχήσει πλέον τα ολιγοπώλια και ελάχιστες εταιρείες κάνουν κουμάντο σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν πάρα πολλούς θα ήταν αναγκαίο να υπάρχει έλεγχος της πολιτείας στη λειτουργία της αγοράς και ίσως να εφαρμοστεί ένας ανώτατος συντελεστής κέρδους.

Μοιραστείτε την είδηση