Που ήμασταν και που πηγαίνουμε, εμείς και οι άλλοι

3 Min Read

Μόνο όποιος δεν με έχει ξαναδιαβάσει ποτέ, μπορεί να με χαρακτηρίσει …φιλικό προς τους «Σαμαροβενιζέλους». Άλλα απέναντι στους διθυράμβους της κυβερνητικής προπαγάνδας για την έξοδο στις αγορές, οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν, να θυμούνται, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Και μέτρο σύγκρισης είναι το τι πληρώνουμε τώρα εμείς, σε σχέση με τις άλλες «μνημονιακές» χώρες και τι θα έπρεπε να πληρώνουμε.
*** Η Κύπρος το 2014 έκανε την πρώτη απόπειρα της εξόδου στις αγορές, με πενταετές ομόλογο ,όπως η Ελλάδα τώρα ,ζητώντας 750 εκατ. Πλήρωσε επιτόκιο 4,75%, κοντά σε αυτό που πλήρωσε, επίσης το 2014 και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αλλά και σε αυτό που φαίνεται ότι θα πληρώσουμε τώρα. Όμως εφέτος, για το επταετές ομόλογο των 850 εκατομμυρίων, πλήρωσε επιτόκιο 2,75%.

*** Η Πορτογαλία βγήκε πρώτη φορά στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. Πέτυχε υπερκάλυψη πάνω από τρεις φορές, αλλά με πολύ υψηλό επιτόκιο: Στο 5,11%. Το οποίο όμως, σήμερα, έχει κατέβει στο 1,5%.

*** Η Ιρλανδία βγήκε επίσης, για πρώτη φορά, στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, ζητώντας 1 δισεκ. και πλήρωσε επιτόκιο 2,967%. Το οποίο επίσης έχει πέσει τώρα κάτω από το 1,5%.

Με απλή λογική μπορεί κανείς να συμπεράνει πως αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ομαλώς, αν δεν είχε γίνει η εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες και η πολύμηνη περίοδος κατά την όποια η συντροφία των Τσίπρα, Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και Σία, έκανε την μαθητεία της στην κομμωτική, στο κασσίδικο κεφάλι της Ψωροκώσταινας, σήμερα, θα συνέβαινε τούτο το απλό: Στην χειρότερη περίπτωση θα είμαστε στη θέση της Κύπρου, πληρώνοντας ένα επιτόκιο γύρω στο 2,5%. Στην καλύτερη θα βρισκόμαστε στη θέση της Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, πληρώνοντας μόνον 1,5%.

Αλλά είπαμε. Είμαστε άρχοντες εμείς. Μας περισσεύουν και πληρώνουμε πάνω από 4%. Τι είναι η διαφορά δυο μονάδων στο επιτόκιο για τα πέντε δισεκ.; Κάτι παραπάνω από εκατό εκατομμύρια. Όσα θα έφταναν για να λυθεί το πρόβλημα των παιδικών σταθμών και όχι μόνο.

Το χειρότερο είναι ότι πιστεύουν, αυτοί που μας κυβερνούν, ότι με τέτοιο επιτόκιο, που ασφαλώς θα είναι μικρότερο στην δεύτερη έξοδο, αν κάτι δεν στραβώσει από νέες «κωλοτούμπες», καθώς θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα καταστήσουν το «μη βιώσιμο» χρέος διαχειρίσιμο!!!.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση