Που κυμαίνεται η μέση τιμή φοιτητικού διαμερίσματος στην Κοζάνη – Χαμηλές οι τιμές στη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου»

3 Min Read

Κι ενώ στα ύψη παραμένουν οι τιμές των ενοικίων στα ακίνητα σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Κοζάνη προσφέρονται φοιτητικά διαμερίσματα σε χαμηλές τιμές. Μάλιστα, η ετήσια μεταβολή είναι στο -11%, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» που βασίζεται στην έρευνα του Spitogatos. Στα 260 ευρώ είναι η μέση τιμή ενός φοιτητικού διαμερίσματος των 65 τ.μ. και στα 200 η τιμή για ένα στούντιο στην Κοζάνη.

Πέρυσι τα μικρά διαμερίσματα που προορίζονται για φοιτητές παρέμειναν κλειστά, αφού δεν άνοιξαν οι πανεπιστημιακές σχολές, και φέτος με την επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας των ΑΕΙ αναμένεται και πάλι να γεμίσουν.

- Advertisement -

Η νέα έρευνα του Spitogatos για τα δεδομένα της φετινής περιόδου φοιτητικής αναζήτησης, δείχνει μικρές μεταβολές στις ζητούμενες τιμές σε όλη την επικράτεια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αντίρροπες δυνάμεις που διαμορφώνουν τις ζητούμενες τιμές των φοιτητικών σπιτιών αυτή τη στιγμή: από τη μία η επιστροφή στα αμφιθέατρα και στη δια ζώσης εκπαίδευση που ενισχύει τη ζήτηση και από την άλλη η διστακτικότητα που επικρατεί σε σχέση με το κατά πόσο η απόφαση αυτή θα είναι η τελική για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, δεδομένης της αστάθειας που έχει φέρει η πανδημία.

Με τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανά την επικράτεια να κυμαίνεται στα 7,6 ευρώ, το 5,75 ανά τετραγωνικό της Κοζάνης είναι μάλλον χαμηλό.

Εκτός από την Κοζάνη χαμηλές μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν και στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καστοριά και στην Φλώρινα με 5 ευρώ/ τ.μ.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα

Στην Αθήνα καταγράφεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή στα 9,7 ευρώ/τ.μ., ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 8,3 ευρώ/τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 6,9 ευρώ/τ.μ.

Η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά τον διαθέσιμο όγκο των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με το 2019, αλλά και προηγούμενα έτη. Προ πανδημίας, αρκετές περιοχές που κάποτε αποτελούσαν παραδοσιακά φοιτητικά στέκια είχαν ελάχιστα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα, δημιουργώντας σημαντικές δυσκολίες στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

«Το stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μιας και αρκετά διαμερίσματα που προηγουμένως διατίθεντο για τουριστικές ενοικιάσεις, πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα», σημειώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός. Η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε στην Σπάρτη με 4,89 ευρώ/τ.μ., τιμή η οποία δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Κόρινθο ύψους 10% και στις τρεις αυτές περιοχές.

 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Μοιραστείτε την είδηση