Πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Προσφύγων στις Συκιές τα εγκαίνια της 10ης ατομικής έκθεσης του Μ. Καραπαναγιωτίδη

3 Min Read

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Προσφύγων του Δήμου Νεάπολης- Συκεών τα εγκαίνια της 10ης ατομικής έκθεσης του Μιχαήλ Καραπαναγιωτίδη με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο της τέχνης».
Για τον καλλιτέχνη μίλησε η φιλόλογος εκπαιδευτικός Γιώτα Ιωακειμίδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Ο Μ. Καραπαναγιωτίδης γεννήθηκε στον Κλείτο Κοζάνης, ζει και εργάζεται στην Κοζάνη. Από τα εφηβικά του χρόνια ακόμα εκδηλώθηκε η ευαισθησία και η αγάπη του για τις τέχνες, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το ταλέντο του ήταν πηγαίο και χάρισμα της φύσης. Στο χωριό μας δεν είχαμε παραστάσεις τέτοιες και ερεθίσματα που να κεντρίσουν τα καλλιτεχνικά μας ενδιαφέροντα. Στα 15 του επισκέφτηκε μια έκθεση ζωγραφικής και το πήρε απόφαση: μια μέρα να γίνει ζωγράφος.
Είναι ένα αυθεντικό ταλέντο, αυτοδίδακτος ουσιαστικά. Άργησε ίσως να ασχοληθεί με αυτό που ήταν ταγμένη η ψυχή του να κάνει. Ελεύθερος πια να δημιουργήσει ξεχύνονται από μέσα του όλα όσα έκρυβε πολύ καιρό.
Ήταν τέτοιο το μεράκι, το πάθος και το ταλέντο του, που σύντομα το πηγαίο ταλέντο του ανάβλυσε και αφοσιώθηκε στην τέχνη του ολοκληρωτικά από το 2004.Το 2006 παρουσιάζει στο κοινό τα πρώτα έργα. Από τότε η καλλιτεχνική του παρουσία είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Αυτή είναι η 10η ατομική του έκθεση. Πίνακες με πρόσωπα, νεκρές φύσεις, τοπία, γέμισαν την αίθουσα. Χρώματα έντονα, ζωντανά, μπερδεμένα λες και χώνεται το ένα μέσα στο άλλο, τι να πρωτοθαυμάσεις; Η θεραπευτική λειτουργία των χρωμάτων εισχωρεί στην ψυχή και προσφέρει την αγαλλίαση και την παρηγορία που η τέχνη μας δίνει.
Νιώθεις πως το πνεύμα και η ψυχή του καλλιτέχνη εισχωρεί μέσα στον καμβά, διατρέχει την εσωτερικότητα των προσώπων και μας πείθει ότι τελικά είμαστε πνεύμα και ψυχή. Με έναν τρόπο ανάλαφρο και αέρινο θα έλεγα μας μεταγγίζει την ψυχή και τα συναισθήματα των προσώπων που απεικονίζει. Μας πηγαίνει πέρα από αυτό που βλέπουμε, μας αίρει ψυχικά και αυτό εγώ το ονομάζω ψυχική ελευθερία. Αυτή η εσωτερικότητα μας προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τις αισθήσεις μας, μας τέρπει και μας ανακουφίζει εσωτερικά. Ο ζωγράφος φανερώνει στους άλλους τα πιο μύχια συναισθήματά του για τα πράγματα που παρακινούν την καρδιά του. Όποιος βλέπει το έργο του μαθαίνει ένα μυστικό χάρη στη συναισθηματική ένταση με την οποία έχει βιωθεί. εκφράζει εντελώς ελεύθερα τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις του».
Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το fb του Μιχαήλ Καραπαναγιωτίδη

Μοιραστείτε την είδηση