Συλλαλητήριο των αγροτών μπροστά από το Δημαρχείο της Κοζάνης

5 Min Read

Με συλλαλητήριο, κόρνες και πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής το μεσημέρι του Σαββάτου. Αφορμή τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία οξύνονται όλο και περισσότερο.

Του συλλαλητηρίου στην πλατεία προηγήθηκε προσυγκέντρωση στο χώρο του Νιάημερου, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζεύτηκαν, συντονίστηκαν με την αστυνομία και με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα με τη συνοδεία περιπολικών, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από το Δημαρχείο της Κοζάνης με πλήθος κόσμου να συμμετέχει αλλά και να παρακολουθεί. Μέλη των σωματείων οικοδόμων και ιδιωτικών υπαλλήλων Κοζάνης που ήταν συγκεντρωμένα, τους υποδεχτήκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα «εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων της ΔΕΗ και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Κοζάνης.

Τι είπαν οι αγρότες στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση μίλησε η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού Γιάννα Αντωνοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως οι αγρότες εδώ και μια εβδομάδα είναι σε κινητοποιήσεις και παλεύουν για την επιβίωση τους, αφού τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγρο-κτηνοτροφική παραγωγή και πως παλεύουν για να υπερασπιστούν το εισόδημα τους, το οποίο συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος ανέφερε πως οι αγρότες συμμετέχουν στην κινητοποίηση και προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «βγαίνουμε στον δρόμο να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά και του λαού γενικότερα» αναφερόμενος στα ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας.

Ο Γιώργος Τρουμπούκης, αγρότης, ανέφερε πως το κύριο ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής, ενώ ο εκπρόσωπος του Γεωκτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τοπαλίδης κρατούσε στο χέρι του ψήφισμα που υπέγραψαν όλοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και θα έχει παραλήπτη τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης η Μαρία Αραπογιάννη εξέφρασε τη στήριξη της στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για την επιβίωση τους, τονίζοντας πως «το δίκαιο θα κριθεί στους δρόμους».

Τέλος, ο Αντώνης Διαμαντίδης, πρόεδρος της κοινότητας Σκήτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως γεωργοί και κτηνοτρόφοι επιβιώνουν μετά βίας, καθώς οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε πως «μας βλέπω μετανάστες» και ζήτησε από την κυβέρνηση να προσέξει τον πρωτογενή τομέα και να σκύψει περισσότερο πάνω από τα προβλήματα του.

Στη συγκέντρωση παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι αγρότες έχουν να αντιπαλέψουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια στο ρεύμα, τα αγαθά και το πετρέλαιο.

Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε προς τον κόμβο της Λάρισας, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν και οργάνωσαν κινητοποίηση για σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και το ενδεχόμενο νέων μπλόκων τις επόμενες ημέρες.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

Μείωση του κόστους παραγωγής

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές

Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος

Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας

Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση