Πρεμιέρα για την πολυκατοικία με τους μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

4 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης η εκδήλωση “The Tavros Project: Οδηγός ενεργειακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας στο Λεκανοπέδιο”, όπου παρουσιάστηκε σε κοινό και ΜΜΕ η πρώτη ελληνική ανακαινισμένη πολυκατοικία, που θα παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο θα καταναλώνει, με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος για τους ενοίκους να είναι μηδενικό.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και το Δήμο Αθηναίων, άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε ότι το εμβληματικό έργο θα αποτελέσει ορόσημο και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, που το έργο υλοποιείται στο Δήμο του.

- Advertisement -

“Η καλύτερη μορφή ενέργειας είναι εκείνη που εξοικονομείται” δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που ξεναγήθηκε στην πολυκατοικία και συνομίλησε με τους ενοίκους της. Υπογράμμισε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη πρωτοβουλίες όπως το Tavros Project, να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να επιδοτηθούν 100% για τέτοιου είδους ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις, ώστε η πολυκατοικία να ανακαινιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (Passive House), και παράλληλα να προβληθούν οι τρόποι για μεγάλης κλίμακας ενεργειακές αναβαθμίσεις στο Λεκανοπέδιο – και όχι μόνο.

Ζητούμενο είναι να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι του 2030, που έχουν θέσει η Ελλάδα και η ΕΕ, να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να βελτιωθούν οι εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης και η ποιότητα ζωής.

Μέσω χορηγιών και εντελώς δωρεάν για τους ενοίκους η ανακαίνιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά και ο εξοπλισμός για την ανακαίνιση της πολυκατοικίας εξασφαλίστηκαν από χορηγίες και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RINNO, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση και παραδίδεται στις αρχές του φθινοπώρου και σημειώθηκε ότι ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των χορηγιών καθώςυπάρχει μόνο μία τελευταία ευκαιρία, σε όποια εταιρεία θέλει να συμμετάσχει, για χορηγία 6 κλιματιστικών και κουφωμάτων για το τελευταίο διαμέρισμα.

Σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες, εκπαίδευση & επενδύσεις

Τα επόμενα χρόνια η πολυκατοικία θα συνεχίσει να είναι ένα living lab, προκειμένου να καλλιεργηθεί κουλτούρα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους έργα αλλά και εκπαίδευσης πάνω στο πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου.

Ο Δημήτρης Παλλαντζάς, Φυσικός κτιρίων και Υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ, και ο Νεκτάριος Τσακουμάκης, Μηχανολόγος-Μηχανικός & Πιστοποιημένος Σύμβουλος Παθητικού Κτιρίου, εξήγησαν τι είναι το Παθητικό Κτίριο, τις βασικές αρχές και πώς εφαρμόζονται στην πολυκατοικία του Ταύρου, ενώ μίλησαν για την εθελοντική ομάδα των Passivistas, της ομάδας που υλοποιεί το Tavros Project.

Το κομμάτι των ομιλιών ολοκλήρωσαν ο Στέφανος Παλλαντζάς, Πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, και η Μαρία Καλτσά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει εργαλεία και οικονομικούς υπολογισμούς για να περάσει η λογική της εξοικονόμησης ενέργειας από τα μεμονωμένα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη με μαζικό και οργανωμένο τρόπο. Επιπλέον, υπογράμμισαν τις ευκαιρίες που δίνει στις ESCOs ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Βελτιωμένη ποιότητα ζωής με καλύτερη ατμόσφαιρα και μειωμένη υγρασία & ηχορύπανση

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Έλλη Σπυροπούλου με κατοίκους της πολυκατοικίας, οι οποίοι τόνισαν ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί μέσα στο σπίτι, ενώ χάρη στον μηχανικό αερισμό έχει μειωθεί η υγρασία. Επίσης, συμφώνησαν ομόφωνα πως χάρη στα νέα τριπλά κουφώματα έχει μειωθεί αισθητά και η ηχορύπανση από το δρόμο, καθώς η πολυκατοικία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη Λεωφόρο Πειραιώς.

LINKS:

Μοιραστείτε την είδηση