Πρεμιέρα για τον Αγαμέμνονα στην Επίδαυρο – Παρόντες ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

1 Min Read

Παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Επίδαυρο και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων θεατών που βρέθηκαν στο θέατρο της αργολικής γης η παράσταση «Αγαμέμνων» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις σε μια συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.
Στις 28 Ιουλίου η παράσταση θα παιχτεί στην Κοζάνη, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο. Στην Επίδαυρο για την πρεμιέρα βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Θέμης Λιάκος και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του θεάτρου Λευτέρης Γιοβανίδης.
Από το σημείωμα του σκηνοθέτη
Στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου οι πρωταγωνιστές είναι καταδικασμένοι να υποφέρουν και να πεθάνουν∙ τα μέλη του χορού να υποφέρουν και να επιβιώσουν, να ξανασκεφτούν τα δεινά τους και να βρουν μια διέξοδο. Σε μια πολιτεία που είναι καταδικασμένη στην αυτοκαταστροφή, οι πολίτες −που εκπροσωπούνται από τον χορό− πρέπει να βρουν τη δύναμη και την πίστη να επαναπροσδιορίσουν τις ηθικές και πολιτειακές τους αξίες για να επιβιώσουν.
Πιστεύω ότι το κύριο θέμα της συγκεκριμένης τραγωδίας είναι η αφύπνιση του αισθήματος ευθύνης των πολιτών. Πρόκειται για την αρχή της σύγκρουσης: οι υπάκουοι πολίτες αισθάνονται αναπόφευκτη την αντίδρασή τους στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων.
Η φωτογραφία είναι του Πάτροκλου Σκαφίδα

Μοιραστείτε την είδηση