Πρεμιέρα της ταινίας «Ειδομένη» του Νίκου Κουρού στην Ιταλία

3 Min Read
Την πρεμιέρα της κάνει η ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Νίκου Κουρού με τίτλο «Ειδομένη» στην Ιταλία στο τέλος του Ιούλη. Συγκεκριμένα η ταινία επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Social Machinery Film Festival, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάντοβα της Ιταλίας από 29 εως 31 Ιουλίου.
Τα γυρίσματα της «Ειδομένης» πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβρη του 2015 κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην περιοχή, του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, μετά από εθελοντικό κάλεσμα που είχε γίνει στους κατοίκους της Κοζάνης, με τεράστια ανταπόκριση, από τον Φιλοπρόοδο, τους συλλόγους των φανών της πόλης και των ‘’Οχληρών’’ για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να μοιραστούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης. Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάχθηκε στην κοινωνική δράση «Κοζάνη-Ειδομένη, Καραβάνι Αλληλεγγύης».
Στην ταινία καταγράφονται πλάνα της άφιξης των προσφύγων στην περιοχή, της παραμονής τους εκεί για κάποιες ώρες μέχρι και την αναχώρησή τους από τα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, οι περισσότεροι σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, που όμως την περίοδο που γυρίστηκε η ταινία υπήρχαν ακόμα ανοιχτά σύνορα και μπορούσαν να ελπίζουν. Τα μόνα χαμόγελα που βλέπει κανείς ανάμεσά τους είναι των παιδιών και εκεί εστιάζει την προσοχή της η ταινία. Τα παιδιά-πρόσφυγες, που με την άγνοια κινδύνου, βλέπουν αυτή την τραγική κατάσταση ως άλλο ένα παιχνίδι. Τα παιδιά που χαμογελούν στο φακό, αιφνιδιάζουν και δίνουν ελπίδα, κάποια άλλα παιδιά με ειδικές ανάγκες που συγκλονίζουν… Στην ταινία δεν υπάρχει αφήγηση, τα πλάνα μιλούν από μόνα τους και μερικές φορές είναι ιδιαίτερα σκληρά, αν όχι σοκαριστικά, οπότε η ταινία παίρνει τη μορφή ντοκουμέντου.
Την ταινία σκηνοθέτησε ο Νίκος Κουρού, όπου μαζί με τον Κωνσταντίνο Μανουσαρίδη έκαναν τη διεύθυνση φωτογραφίας και την κάμερα, ο Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης ανέλαβε και το μοντάζ, την εξαιρετική μουσική που συνοδεύει τα πλάνα έγραψε ο Λάζαρος Σαμαράς, το sound design η Ελένη Φασούλα, τα γραφικά και την αφίσα ο Μιχάλης Τεμέλκος, τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ταινία τράβηξε ο Ανδρέας Κωστογλίδης, τη μετάφραση και επιμέλεια υπότιτλων η Judi Caso.
Η παραγωγή της ταινίας ανήκει στην Creating Memories.
blog ταινίας
link ταινίας στο Social Machinery Film Festival
Μοιραστείτε την είδηση