9 γιγαβάτ οι έως τώρα αιτήσεις για ΑΠΕ- Όχι άλλες εγκρίσεις πριν υπάρξει ειδικό χωροταξικό

6 Min Read

Το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει εκτός τις τοπικές κοινωνίες από την συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για την εγκατάσταση επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδείχθηκε από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης που ήταν σε γενικές γραμμές αρνητικοί απέναντι σε οποιεσδήποτε επενδύσεις πριν λυθεί το χωροταξικό.

Όπως τονίστηκε τα αιτήματα γνωμοδοτήσεων έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό και όλα αυτά χωρίς οι αρμόδιες επιτροπές να έχουν ενημέρωση. Μάλιστα, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κ. Κυριακίδου ξεκαθάρισε ότι «ενημερωνόμαστε μόνο από τον χάρτη της ΡΑΕ».

- Advertisement -

Το ενδιαφέρον μονοπώλησε το ζήτημα των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου που μαζί με τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και στο Νυμφαίο είχαν παραπεμφθεί στο Περιφερειακό από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (ο «Χ» φιλοξένησε αναλυτικό ρεπορτάζ).

Περιφερειάρχης: Διεκδικούμε θεσμική αλλαγή

Η συμμετοχή στα αποφασιστικά όργανα, αλλά και τα ισχυρά ανταποδοτικά με όρους απασχόλησης, εισοδήματος και περιβάλλοντος ήταν τα μείζονα ζητήματα που τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη.

«Έχουμε αρνητική θέση στις αιτήσεις που γίνονται, ειδικά τον τελευταίο καιρό, με καταιγιστικό ρυθμό και με το αιτιολογικό ότι δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία εν απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου. Δεν δεχόμαστε τη διαδικασία που δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία στη λήψη των αποφάσεων και δεν υπάρχουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης.

«Διεκδικούμε θεσμική αλλαγή με την βοήθεια των βουλευτών μας» είπε ο Περιφερειάρχης επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Θ. Καρυπίδης: Να δούμε τις ενεργειακές μας ανάγκες

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια στη Δυτική Μακεδονία, με τρόπο που να εξασφαλίζει ενεργειακή δικαιοσύνη.

Κάθε περιφέρεια πρέπει να δει τις ενεργειακές της ανάγκες τόνισε ο κ. Καρυπίδης, ώστε με βάση αυτές να προχωρήσουν οι επενδύσεις, αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους εντόπιους επενδυτές. Μάλιστα, ο κ. Καρυπίδης έκρουσε τον κώδωνα για τους παρένθετους επενδυτές που μπορεί να μπουν μπροστά, κρύβοντας πίσω τα πραγματικά συμφέροντα.

Γ. Ζεμπιλιάδου: Καμία έγκριση πριν τελειώσει το χωροταξικό

Βρισκόμαστε σ΄ ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση που προχώρησε στην απολιγνιτοποίηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το πλαίσιο και τις διαδικασίες. Η Περιφερειακή αρχή δεν έχει ενημέρωση σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» είπε ότι μόνο το Δεκέμβριο η Δυτική Μακεδονία είχε αιτήσεις για 6 γιγαβάτ, όσο δηλαδή είχε όλη η χώρα (5,5 γιγαβάτ), ενώ το σύνολο των αιτήσεων φθάνει στα 9 γιγαβάτ.

Η κ. Ζεμπιλιάδου ζήτησε τέλος η Περιφέρεια να προσφύγει σε ένδικα μέσα και πρότεινε να μην γίνει καμία έγκριση ΑΠΕ πριν τελειώσει το χωροταξικό και ενώ δεν υπάρχει γνώση για το πως θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, αλλά και τι θα γίνει με το 1%.

Αντ. Τσάκωνας: Οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση τα συμφέροντα

Οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τόνισε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Τσάκωνας.

Στ. Πράσσος: Είναι μύθος τα ανταποδοτικά

«Πρόκειται για καταστροφή περιβαλλοντική. Δεν υπάρχουν ανταποδοτικά. Είναι μύθος. Δεν έχει κάτι να κερδίσει η περιοχή μόνο να χάσει. Να τα απορρίψουμε» ζήτησε εκ μέρους της ΑΡΣΥ ο Στέφανος Πράσσος. 

Ζαφειράτος: Δεν είμαστε αποικιοκράτες

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, που έχουν καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και οι οποίοι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις. «Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον κ. Περιφερειάρχη, αλλά δεν τα κατάφερα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας Σάββας Ζαφειράτος, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τι προηγήθηκε, αλλά και το αν και κατά πόσο υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση με την Περιφέρεια.

Ο κ. Ζαφειράτος ανέφερε ότι έχει ένα σημαντικό πρότζεκτ, το οποίο θα έχει ανταποδοτικά οφέλη, επισημαίνοντας ότι και οι εταιρείες είναι θύματα του συστήματος υποβολής αδειών και πρόσθεσε ότι είναι κατά 100% με το μέρος των τοπικών κοινωνιών.

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Κινούμαστε πολύ προσεκτικά

Εκπροσωπώντας τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μαύρος δήλωσε ότι «κινούμαστε πολύ προσεκτικά», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για τεχνολογία (πλωτά φωτοβολταϊκά) που εξελίσσεται ραγδαία. Επίσης, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματά τους, τόνισε ότι τα πλωτά φωτοβολταϊκά δεν καταλαμβάνουν καθόλου γη, μεγαλύτερη απόδοση, μηδενική οπτική όχληση και θα βρίσκονται σε σημεία πλησίον των ακτών.

Κοσμήτορας Πολυτεχνικής: Έχουμε την τεχνογνωσία

Την τεχνογνωσία προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ επισήμανε ότι διαθέτει εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Αθ. Τριανταφύλλου. Ο κ. Τριανταφύλλου ανέφερε που έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση με χρονοδιάγραμμα και σκοπό να διερευνήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις υφιστάμενες, αλλά και υπό αδειοδότηση εγκαταστάσεις.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το «παρών» έδωσαν και οι δήμαρχοι και οι βουλευτές της περιοχής.

Μοιραστείτε την είδηση