Προχωρά ο σχεδιασμός για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου για τις τηλεθερμάνσεις

2 Min Read

Η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Καρδιάς, από τα Τρίκαλα Ημαθίας και τον Κεντρικό Αγωγό του Εθνικού Δικτύου, συζητήθηκε στην πρώτη διερευνητική επαφή που είχε κλιμάκιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη. Στη συνάντηση που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως στόχος του έργου είναι να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ, στον ΑΗΣ Καρδιάς, από όπου θα τροφοδοτούνται με θερμική ενέργεια οι Τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2023, ωστόσο ζητήθηκε, εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, το έργο να ολοκληρωθεί έναν χρόνο νωρίτερα, προκειμένου από την χειμερινή περίοδο  2022-23 να μπορεί να καλύψει τις τηλεθερμάνσεις των πόλεων. Όπως είπε ο κ. Κασαπίδης, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και έναν παράλληλο αγωγό με τον TAP, που έχει το πλεονέκτημα ότι θα τροφοδοτείται με Φυσικό Αέριο από πολλές και διαφορετικές πηγές.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κασαπίδης, σε όλες τις τοπικές κοινότητες, από όπου θα περάσει ο αγωγός, θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις προς τους κατοίκους και τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες εκτάσεων, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, οι υπεύθυνοι του ΔΕΣΦΑ  διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και ότι είναι διατεθειμένοι να απαντήσουν σε όλες τις απορίες και ανησυχίες των κατοίκων, προς όφελος του έργου, αλλά και τις τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι  Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου συμφώνησαν τις επόμενες μέρες να γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών και κυρίως στον Δήμο Εορδαίας όπου είναι ο κύριος όγκος του έργου για να ενημερωθούν αναλυτικά οι πολίτες για τις υποχρεώσεις που θα έχουνε κατά τη διέλευση του αγωγού από τα χωράφια τους.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ : ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

Μοιραστείτε την είδηση