Ο Θωμάς Σαραφίδης, πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ, Δυτικής Μακεδονίας κάνει έκκληση στους πολίτες να περιοριστούν στο σπίτι και να μην κάνουν άσκοπη χρήση των ασθενοφόρων και προειδοποιεί: «Τα εφτά κρούσματα, σε δέκα μέρες πολλαπλασιάζονται επί 100, όταν ο κόσμος δεν προσέχει. Δημιουργείται ντόμινο και χάνεται ο έλεγχος. Την ίδια στιγμή, είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση και γίνονται λάθη. Γι ’αυτό κατά την άποψη μας, πρέπει να κηρυχθεί σε καραντίνα όλη η Δυτική Μακεδονία, μπας και προλάβουμε. Αυτό το λέμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Θα το αποφασίσει όμως η περιφέρεια και το υπ. Υγείας».
«Πριν δύο ημέρες, η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούσε να δεχτεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Είχαμε εντολή να τους μεταφέρουμε εκτός περιφέρειας. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση, βρέθηκε μια πτέρυγα στο Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας. Κι αυτή όμως, μπορεί να δεχτεί πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών», προσθέτει μιλώντας στο tvxs.gr.
Ο Θωμάς Σαραφίδης κάνει κριτική στον ΕΟΔΥ, τον αρμόδιο φορέα Υγείας, για κακή πληροφόρηση αλλά και για το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του δεν απαντούν στα τηλέφωνα και υπογράμμισε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Επίσης, παρακάλεσε δημόσια τον ΕΟΔΥ να κάνει σωστή πληροφόρηση και να σηκώνουν τα τηλέφωνα. «Έρχονται άνθρωποι στα νοσοκομεία, χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αν έχουν προσβληθεί. Αυτή τη στιγμή έχουν διακοπεί οι άδειες μας. Από την καθαρή Δευτέρα έως σήμερα, είμαι σε επαφή με όλους τους συναδέλφους, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, βάζουμε μέχρι και χρήματα από την τσέπη μας για την απολύμανση. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, δεν θα επαρκεί τίποτα» υπογραμμίζει.
Βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας για να προφυλάξουμε συναδέλφους
Ο Θ. Σαραφίδης, εξηγεί πως για το κάθε κρούσμα, χρειάζονται τέσσερις στολές μίας χρήσης. Το ίδιο και για το ιατρικό προσωπικό. «Η υπηρεσία μας έστειλε στολές. Ξανά κάναμε αίτημα. Θέλουμε να έχουμε απόθεμα ασφαλείας. Σήμερα έχουμε τέσσερις στολές, αν γίνουν τα κρούσματα είκοσι, χαθήκαμε, γονατίσαμε. Γι’ αυτό φροντίσαμε να προμηθευτούμε απόθεμα. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Ως σωματείο πρέπει να προστατεύσουμε και τους εργαζομένους μας, γι’ αυτό βάλαμε κι εμείς χρήματα. Το προσωπικό ακόμα αντέχει, πρέπει να προφυλαχθεί όμως. Στην Κοζάνη που είναι 45 διασώστες αν κολλήσουν δύο, τρεις, τι θα κάνουμε;». Στην ερώτηση αν ανάλογα πράττουν κι άλλα σωματεία εργαζομένων, απαντά:«Ναι, ακούσαμε ότι γίνονται συζητήσεις στα σωματεία όλης της Ελλάδας, να χρηματοδοτήσουν κι εκείνα ένα μέρος του εξοπλισμού για να υπάρχει απόθεμα»
Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία
Ο κ. Σαραφίδης υπογραμμίζει πως σήμερα το σύστημα λειτουργεί, όσον αφορά στην επάρκεια προσωπικού, γιατί έχουν επιταχθεί όλοι οι γιατροί κι έχουν ανασταλεί οι άδειες. «Πρέπει όμως να μην νοσήσει το προσωπικό, πρέπει να προφυλαχθούμε γιατί θα γονατίσουν τα νοσοκομεία».
Ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, επαναλαμβάνει ότι το πρωτόκολλο, δεν έχει τηρηθεί σωστά σε όλα τα νοσοκομεία. «Στο ΑΧΕΠΑ έγιναν όλα κανονικά και στο Μποδοσάκειο δεν έγινε τίποτα. Στην Πτολεμαΐδα, δεν ήταν προετοιμασμένοι. Στην Καστοριά, υπήρχε ένας νοσηλευτής που παρέλαβε το περιστατικό και το πήγε μέσα. Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Πλέον, εάν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει ομάδα υποδοχής, χώρος για να απολυμανθεί το ασθενοφόρο, ειδικοί κάδοι για τα απόβλητα και ειδική ομάδα να ντύσει και να ξεντύσει, θα κινηθούμε ανάλογα.»
Πηγή tvxs