Πρόγραμμα για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων «τρέχει» η ΔΙΑΔΥΜΑ

4 Min Read

Τη μελέτη που έχει κάνει για την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης οικιακών επικίνδυνων αποβλήτων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τα βήματα που θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο διάστημα,  ώστε να αναπτυχθεί αυτό το καινούριο σύστημα στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε η ΔΙΑΔΥΜΑ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE-IP CEI-Greece» Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», την Τετάρτη το απόγευμα, στο Κοβεντάρειο.

«Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που θάβουμε ποσοστό που προσεγγίζει περίπου το 30%, αναπτύσσουμε τη διαλογή στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα, έχουμε το καινούριο σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται το τελευταίο εξάμηνο για χρησιμοποιημένα τηγανέλαια. Έτσι, θα πρωτοπορήσουμε και πάλι, εφαρμόζοντας ένα σύστημα για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Πιστεύω πως οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα ανταποκριθούν για ακόμη μια φορά, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα και να διατηρήσουμε τη Δυτική Μακεδονία στην κορυφή» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε Κώστας Τσιόπτσιας.

- Advertisement -
Ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε Κώστας Τσιόπτσιας

Το έργο φιλοδοξεί να συμβάλλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγές συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ανέφερε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει ικανοποίηση από την πρώτη φάση του προγράμματος, που ήταν η καταγραφή και η κατανομή, ενώ αναμένεται η δεύτερη φάση που θα γίνει στο πεδίο και θα είναι η συλλογή των αποβλήτων. «Έχουμε εμπιστοσύνη στη ΔΙΑΔΥΜΑ, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ότι θα αναπτύξει το σύστημα το οποίο έχει προτείνει και θα έχουμε πολύ έγκαιρα και αξιόπιστα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος.  Επίσης, ανέφερε πως ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να διερευνήσει πιλοτικά κάποιες επιλογές σε σχέση με τον τρόπο που οι τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης συλλέγουν τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης, χαρακτήρισε τη ΔΙΑΔΥΜΑ παράδειγμα προς μίμηση, ενώ ανέφερε πως η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. καταθέτει σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από όλους, ενώ χαρακτήρισε τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πειθαρχημένους και πρωτοπόρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης

 

Η διάρκεια του έργου είναι οκτώ χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 15.934.810 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο και συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς εταίρους. Στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων σε εννέα δήμους και μια περιφέρεια για την προώθηση της πρακτικής εφαρμογής της ιεράρχησης των αποβλήτων, με ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στη βάση των αρχών κυκλικής οικονομίας, με προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και χωριστή συλλογή και με εφαρμογή οικονομικών εργαλείων.

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση