Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πτολεμαίδας

3 Min Read

Με μεγάλη καθυστέρηση προκηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για ένα από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που πρέπει να εκπονηθούν για τους πυρήνες των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μάχης Τράτσα για τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ δημοσίευσε την πρόσκληση για την εκπόνηση μελετών για το ΕΠΣ της Πτολεμαΐδας, ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο για την υποβολή των προσφορών έως τις 25 του μηνός.

 

Τα ΕΠΣ για τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης τόσο της Δυτικής Μακεδονίας όσο και της Μεγαλόπολης εκπονούνται για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη των εκτάσεων (λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη), οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας. Έτσι απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των όρων ανάπτυξής τους, δηλαδή των όρων και περιορισμών δόμησης, ώστε να υποδεχθούν τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Παράλληλα με την κύρια μελέτη στα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια εκπονείται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η Γεωλογική Μελέτη, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περιοχής μελέτης και η Υδραυλική Μελέτη για την προσωρινή οριοθέτηση των τυχόν υδατορεμάτων εντός των ΕΠΣ-Ζ.ΑΜ.

Ενδιαφέρον για τις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές έχουν εκδηλώσει ήδη πολλές εταιρείες για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής συσσωρευτών, ζωνών καινοτομίας, αγροδιατροφικών μονάδων κλπ. Σε κάθε περίπτωση τα εδάφη πριν παραδοθούν στους επενδυτές θα πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκτασή τους, έχει πλέον συρρικνωθεί και από 164.000 στρέμματα που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα εισφέρει η ΔΕΗ στην Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (με διακριτικό τίτλο «Μετάβαση Α.Ε.»), η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης, τελικά, ελέω ενεργειακής κρίσης θα μεταβιβαστούν περί τα 100.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα περίπου 60.000 στρέμματα που μένουν εκτός περιλαμβάνονται και ορισμένα λιγνιτικά πεδία τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό επανήλθε ο λιγνίτης προκειμένου να καλύψει μέρος του ενεργειακού ελλείμματος που θα προκύψει στην περίπτωση αναταραχής των εισαγωγών αερίου. Ωστόσο, στελέχη της επιχείρησης μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναφέρουν ότι, ο λόγος που περιορίστηκαν οι εκτάσεις που η ΔΕΗ θα εισφέρει στη «Μετάβαση Α.Ε.» είναι διότι το Δημόσιο κατέληξε τελικά ότι είναι λιγότερες οι αξιοποιήσιμες εκτάσεις για επενδύσεις (π.χ. ορισμένες εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία).

Μάλιστα, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η παράδοση των εδαφών από τη ΔΕΗ θα γίνεται σταδιακά, καθώς αυτά θα πρέπει πρώτα να αποκαθίστανται. Έτσι, σε πρώτη φάση η επιχείρηση θα εισφέρει στη «Μετάβαση Α.Ε.» περί τα 10.000 στρέμματα που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιηθεί οπότε δεν χρειάζονται και αποκατάσταση.

Μάχη Τράτσα,  Οικονομικός Ταχυδρόμος 

Μοιραστείτε την είδηση