Προς εξειδίκευση προγραμμάτων ανέργων και επιχειρήσεων για την Δυτική Μακεδονία στοχεύει η Περιφέρεια- Κασαπίδης: «Βροχή Προγραμμάτων στην περιοχή το επόμενο διάστημα»

5 Min Read

Για «βροχή» ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που θα πέφτει στην Δυτική Μακεδονία τα επόμενα πέντε χρόνια, μίλησε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σε συνέντευξη τύπου με θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν με αφορμή την απολιγνιτοποίηση. Αρχικά πρόκειται για δέκα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις με χρηματοδότηση περίπου 7 δις ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση νέων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από την ομάδα τεχνικών συμβούλων που έχει συσταθεί στην Περιφέρεια και έχει αντικείμενο την προετοιμασία και απορρόφηση κονδυλίων που θα προκύψουν αυτά τα χρόνια λόγω απολιγνιτοποίησης.

«Πέραν των χρηματοδοτήσεων αυτών υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από επενδυτές Έλληνες και ξένους για να επενδύσουν στην περιοχή μας και λόγω των κινήτρων που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Ήδη επισκέπτονται περιοχές και αναζητούν χώρους για να εγκαταστήσουν τις επενδύσεις τους. Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε ως Περιφέρεια και το τελευταίο πρότζεκτ από τον τεχνικό μας σύμβουλο, με αντικείμενο την προετοιμασία χώρων για επενδύσεις. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα συγκριτικά με δυο χρόνια πριν στην φιλοξενία επενδύσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε μια εκτενή αναφορά στα προγράμματα που «τρέχουν» και αφορούν στον πρωτογενή τομέα, όπως της εξαγωγής αγροτικών προϊόντων που χρηματοδοτείται απευθείας με 187 εκατομμύρια ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιδιώκει να συμμετάσχει με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Επίσης, τρέχει πρόγραμμα μέσω του ταμείου ανάπτυξης ύψους 555 εκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο της μεταποίησης με επιπλέον περίπου 150 εκατομμύρια για σχέδια βελτίωσης που αφορούν στον αγροτουρισμό. «Προϋπόθεση όμως είναι η ύπαρξη συλλογικού σχήματος και οι συμπράξεις και καλώ τους παραγωγούς να ενισχύσουν τα συλλογικά σχήματα και να δημιουργήσουν και νέα για να μην χαθεί η ευκαιρία» επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης.

 

Σύστημα προειδοποίησης αγροτών και αντιχαλαζικά αεροπλάνα από ΕΛΓΑ

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα πυκνώσει το σύστημα μετεωρολογικών σταθμών σε αγροτικές περιοχές, προκειμένου να καλυφθεί η Δυτική Μακεδονία και να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αγροτών για ασθένειες στις καλλιεργητικές εκτάσεις.

Ο κ. Κασαπίδης, ρωτήθηκε και για το αν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προστασία της περιοχής Εορδαίας από χαλάζι μέσω των πτητικών μέσω που διαθέτει ο ΕΛΓΑ για την αντιχαλαζική προστασία. Ο ίδιος είπε πως είναι προτιμότερο για τους αγρότες να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία επιδοτούνται σε ποσοστό έως και 90%.

 

Συναντήσεις στην Αθήνα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα υπογράψουν εντός του Μάρτη ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, με στόχο την δημιουργία Πολεμικού Μουσείου στο πρώην διοικητήριο του Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον κ. Κασαπίδη να ανακοινώνει πως η σχετική απόφαση έχει ληφθεί και προετοιμάζεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας η μελέτη.

Ο Γιώργος Κασαπίδης συναντήθηκε και με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, σχετικά με τα δυο προγράμματα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Δυτική Μακεδονία και υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση σε αυτό που επιθυμεί να απορροφήσει 3.400 θέσεις εργασίας. Όπως είπε ο κ. Κασαπίδης αναζητούνται από τον ΟΑΕΔ τρόποι για εξειδίκευση των προγραμμάτων, προκειμένου αυτά να «κουμπώνουν» στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού στην Δυτική Μακεδονία και σε όλες τις πόλεις.

Όσον αφορά στο θέμα της εξειδίκευσης των προγραμμάτων, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής ομάδας εξειδίκευσης που αποτελείται από τεχνοκράτες με στόχο την αναζήτηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τους επιχειρηματίες, θα αναζητήσουν τις απαιτήσεις που χρειάζονται για να δημιουργούνται προγράμματα που θα απορροφούν χρηματοδοτήσεις και θέσεις εργασίας που μπορεί να απορροφήσει η Δυτική Μακεδονία.

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση