Προσέλκυση επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες λόγω απολιγνιτοποίησης

3 Min Read

Στην Κοζάνη ο Γερμανός Πρέσβης Ερνστ Ράιχελ

Την Ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα που βρίσκεται η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία λόγω της μετάβασης από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ και σε άλλες μορφές ενέργειας, εξήρε ο Γερμανός Πρέσβης Ερνστ Ράιχελ κατά την επίσκεψή του το μεσημέρι της Τετάρτης στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα. Ο κ. Ράιχελ πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων με φορείς στο πλαίσιο των επαφών της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα για την αναζήτηση και συνεργασία με περιοχές σε διάφορους τομείς.

«Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η πόλη της Κοζάνης, βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας κάτι που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε. Η Κοζάνη είναι κατά κάποιο τρόπο ένα εργαστήριο που θα δείξει τι έχουμε μπροστά μας με τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες που θα έχει η διαδικασία αυτή» δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης.

Ο ίδιος συναντήθηκε το πρωί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκε Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) και το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ που κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Juwi. Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Κοζάνης συζήτησαν θέματα για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Η μετάβαση και απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι κάτι που κάνουμε και εμείς στην Γερμανία και δεν είναι εύκολο και για εμάς. Όμως πάντα πιστεύω πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες για αλλαγή προς τα εμπρός. Για παράδειγμα η εταιρεία Tesla που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα μένει στην ιστορία ως η πρώτη που παράγει αυτό το προϊόν και τα οφέλη. Η Ελλάδα λοιπόν διαθέτει τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ΑΠΕ και πιστεύω πως όλοι στην Ευρώπη είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο κ. Ράιχελ.

Σε ερώτηση του «Χ» για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή, απάντησε πως εταιρείες σαν την JUWI θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μελλοντικές επενδύσεις στην Κοζάνη.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Κοζάνης, τόνισε πως η περίοδος που ανοίγει από εδώ και πέρα με τον Αναπτυξιακό Νόμο θα ανοίξει και το πεδίο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την περιοχή κατά συνέπεια και θέσεων εργασίας. «Έτσι και αλλιώς με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχουμε μια μόνιμη συνεργασία προς την κατεύθυνση να προσελκύσουμε όχι μόνο παραγωγικές επενδύσεις αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών που ταιριάζουν στην Κοζάνη ως το αστικό κέντρο ανάμεσα στα Ιωάννινα και την Θεσσαλονίκη και βέβαια ως το κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Ευχόμαστε η επίσκεψη αυτή του Γερμανού Πρέσβη να αποβεί παραγωγική για τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση