Προσφυγή του συνδυασμού “Ελπίδα” για τους περιβαλλοντικούς όρους 7 φωτοβολταικών της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”

4 Min Read

Σε ενδικοφανή προσφυγή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα κατά 7 εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας για εγκατάσταση φωτοβολταικών της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» προχώρησε ο Συνδυασμός του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ελπίδα». Η προσφυγή έχει τις υπογραφές της επικεφαλής του συνδυασμού Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, των συμβούλων Γιάννη Στρατάκη και Γιώργου Χριστοφορίδη και του κατοίκου Ακρινής Κώστα Θωμαίδη, με δικηγόρο την κα Ντόρα Τσικαρδάνη. Πρόκειται για το πρώτο βήμα καθώς σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του Υπουργού, θα γίνει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου της «Ελπίδας» το πρωί της Παρασκευής.

«Θελήσαμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία για να αντισταθούμε στη βίαιη μετάβαση της περιοχής και στους όρους με τους οποίους αυτή γίνεται» ανέφερε η κα Ζεμπιλιάδου η οποία υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα είχαμε είτε την επιλογή της απραξίας του Περιφερειάρχη είτε να συνεχίσουμε την έκδοση ψηφισμάτων, που δεν οδηγούν πουθενά, όπως φάνηκε και με το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, τα διόδια κλπ. Απέναντι σε αυτά εμείς επιλέγουμε ένα νέο δρόμο αντιπολίτευσης με τεκμηριωμένες και επιστημονικές θέσεις ώστε να παρεμβαίνουμε σε οτιδήποτε βλάπτει τα συμφέροντα της περιοχής. Ως πρώτη πράξη θέλουμε να ελέγξουμε την τήρηση της νομιμότητας. Για αυτό προχωρήσαμε στην προσφυγή κατά 7 πράξεων έγκρισης περιβαλλοντικών  όρων για κατασκευή φωτοβολταικών εντός των ορυχείων».

Σύμφωνα με την κα Ζεμπιλιάδου θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι των ορυχείων του 2011, οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι και το Νοέμβριο του 2021 και προβλέπουν αποκατάσταση εδαφών.

«Για την εγκατάσταση φωτοβολταικών θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί νέοι περιβαλλοντικοί όροι» σημείωσε προσθέτοντας πως και το ισχύον χωροταξικό έχει την περιοχή ως εξορυκτική ζώνη και δεν έχει αλλάξει με χωροθέτηση νέων χρήσεων, ενώ μια τέτοια διαδικασία θα απαιτούσε συναπόφαση με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα υπάρχει και προσφυγή για την παραχώρηση στη ΔΕΗ δικαιωμάτων «χωροτάκτη» κάτι που ανέφερε πως αποτελεί ύβρη για την περιοχή της Ακρινής.

Η κα Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για κοροϊδία όσον αφορά τις εξαγγελίες για αποκαταστάσεις καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 2 δις ευρώ ενώ υπάρχει εξαγγελία για 300εκ. ευρώ.

«Πάμε σε μια μετάβαση καταστροφική που φέρνει στην περιοχή φτώχεια, ανεργία, ερημοποίηση και θα αφήσει ανοιχτές τρύπες».

Η κα Ζεμπιλιάδου κάλεσε όλους τους φορείς της περιοχής να συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή.

Η κα Τσικαρδάνη από την πλευρά της σημείωσε πως η αποκατάσταση εδαφών είναι προυπόθεση της εξόρυξης και άμεσα συνδεδεμένη με αυτή από την έναρξη της.

«Είναι μια τεράστια πληγή στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν αναπτυξιακές δραστηριότητες» σημείωσε προσθέτοντας πως είναι προφανές πως καταστρατηγείται σιωπηρά η αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει».

«Έχουμε σοβαρή επιχειρηματολογία και μπορεί να πετύχουμε αποτελέσματα» κατέληξε.

Ο κ. Στρατάκης έκανε τη διαπίστωση πως η ΔΕΗ «παίρνει το καπελάκι της από την περιοχή και φεύγει αφήνοντας πίσω της μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε πως στη Γερμανία στις εκτάσεις των ορυχείων απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών «για αυτό και ήρθαν εδώ».

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης από την πλευρά του ανέφερε πως όλα αυτά που ζούμε «είναι βασική ευθύνη του Πρωθυπουργού και του εκλεκτού του στην περιοχή Περιφερειάρχη».

Παρών στη συνέντευξη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση