Πρόσθετη πίστωση 400.000 ευρώ για καυσόξυλα ζητά ο Γ. Αμανατίδης- Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος

3 Min Read

Πρόσθετη πίστωση ύψους 400.000 ευρώ για να καλυφθούν σε καυσόξυλα οι αυξημένες ανάγκες της περιφέρειας, προτείνει να καταβληθεί ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης τονίζει πως εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, μεγάλο μέρος της πίστωσης αυτής, πέραν του 1 εκ. που ενέκριναν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, θα δοθεί στις ορεινές περιοχές της ΠΕ Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.

«Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει σε αύξηση των καυσόξυλων ανά οικογένεια. Έτσι θα πάρουν πρόσθετες ποσότητες όσοι ήδη προμηθεύτηκαν ξύλα και θα γίνουν δικαιούχες πρόσθετες οικογένειες. Η εκδηλωθείσα ζήτηση από τους πολίτες ήταν μεγάλη και οι ποσότητες (σχετικά μειωμένες ανά οικογένεια για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες) κατανεμήθηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας. Το διαθέσιμο όμως δασικό λήμμα υπολείπεται των αναγκών που αιτήθηκαν οι πολίτες» τονίζει ο κ. Αμανατίδης σε ανακοίνωσή του.

 

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά καυσόξυλων

Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων από τις Δασικές Υπηρεσίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά των καυσόξυλων εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Η αύξηση της ζήτησης καυσόξυλων είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις στοχεύοντας στην υπέρογκη αύξηση των τιμών, τονίζεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κατά τόπο αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, με σκοπό την αποτροπή και καταστολή κάθε παραβατικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Υπηρεσία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι εντατικοί έλεγχοι στοχεύουν:

  • στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας καυσόξυλων είτε από ιδιώτες για ιδία χρήση, είτε από ιδιώτες για εμπορία, είτε από αλλοδαπούς όμορων χωρών, καθώς επίσης και στη μεταφορά και διακίνηση παρανόμως υλοτομημένων καυσόξυλων.
  • Στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια της διακίνησης των νομίμως υλοτομημένων καυσόξυλων, με έμφαση στη συγκέντρωση και αποθήκευση μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο τεχνητή έλλειψη.

«Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στην αγορά των καυσόξυλων. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση. Οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στηρίζουμε τους πολίτες που θέλουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους» δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση