«θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τα θερμικά φορτία θα δοθούν στην τηλεθέρμανση» λέει ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης
Επιμένει στην πρόταση του στην Πολιτεία για την δημιουργία εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κοζάνη ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, όπως την εξέφρασε στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομία, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.
«Για να κλείσει ο κύκλος της κυκλικής οικονομίας υπάρχει πάντα ένα υπόλειμμα και αυτό ήρθε η ώρα να μην το θάψουμε αλλά να το κάνουμε ενέργεια, ότι έκαναν τόσα χρόνια στην Ευρώπη. Να διδαχθούμε από το τι δεν έκαναν σωστά στην καύση και να προχωρήσουμε τώρα που η κοινωνία κατανόησε το θέμα. Καταθέσαμε την πρόταση μας ως ΦΟΣΔΑ στην πολιτεία, η οποία λέει ότι θα αξιοποιήσουμε το υπόλειμμα από όλες τις περιοχές που συνδέει η Εγνατία Οδό σε ένα εργοστάσιο στην Κοζάνη, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τα θερμικά φορτία θα δοθούν στην τηλεθέρμανση. Απλές σκέψεις που πρέπει να γίνουν πράξεις».
Η πρόταση του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει:
Την μεταφορά υλικών που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν πριν από την ταφή, με σύγχρονες και εφαρμοσμένες τεχνολογίες σε κλίμακα διαπεριφερειακής εμβέλειας σε όλο το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας που περιλαμβάνει Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ήπειρο και Θεσσαλία, σε ένα κεντρικό σημείο που θα είναι η Κοζάνη και τα ορυχεία. «Ο λόγος που επιλέχθηκε να είναι η Κοζάνη ο τόπος που θα οδηγούνται τα υπολείμματα όλων, είναι το ότι εκεί πάντοτε χτυπούσε και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας, εκεί που παράγεται ο ηλεκτρισμός και κινεί όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγο καιρό μιλώντας στο «Χ» ο κ. Γεράνης.
Μέσω των υπαρχόντων οδικών αξόνων και την ως ένα σημείο «σιδηροδρομική εγνατία» που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, θα μεταφέρονται τα υπολείμματα που δεν επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται και δεν μπορούν να ταφούν και θα αξιοποιούνται ενεργειακά και θα παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, τόσο για την τηλεθέρμανση όσο για την ηλεκτροδότηση.
Μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση όλες τις ποσότητες που διαχειρίζονται οι ίδιοι κατά μήκος της Εγνατίας, υπολογίζονται περίπου 450.000 τόνοι υπολειμμάτων ανά έτος και αυτό προκύπτει βγαίνει από τους περιφερειακούς ΠΕΣΔΑ που έχουν κατατεθεί.
Τα ενεργειακά οφέλη της «Εγνατίας»
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας θα είναι μεταξύ άλλων :
- Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών
- Η παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών
- Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%
- Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ
- Τόνωση της περιοχής από νέες θέσεις εργασίας
Θένια Βασιλειάδου