Πρόταση για Σιδηροδρομική παράκαμψη της Κοζάνης, μεταφορά του Σταθμού στα Κοίλα και δημιουργία λεωφόρου στη θέση της σιδηροδρομικής γραμμής. Της μηχανικού Έλλης Γκόρα

7 Min Read

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ
Είναι μακροχρόνια επιθυμία, προσδοκία και αίτημα όλων των Κοζανιτών να αξιοποιηθεί, όμως με τρόπο σωστό, ο εγκαταλειμμένος ο χώρος του σταθμού του ΟΣΕ.
Με τους σχεδιασμούς όμως της σημερινής Δημοτικής αρχής δυστυχώς, ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΦΡΑΓΜΟΣ της πόλης, όπως είναι σήμερα, σε όλο του το μήκος, ήτοι σε 1,1 χιλιόμετρα! και δεν κατασκευάζεται κανένας κάθετος δρόμος.
Επί χρόνια παρατηρείται συμφόρηση της κυκλοφορίας στην περιοχή της οδού Μακρυγιάννη- Γ. Σεπτεμβρίου και θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να γίνουν δύο ή τουλάχιστον ένας κάθετος δρόμος στην προέκταση της οδού Αριστοτέλους και δυτικότερα που θα διευκόλυναν πολύ την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και θα έδιναν αίσθηση ασφάλειας στους περιπατητές του πάρκου. Ο δυτικότερος δρόμος θα μπορούσε να γίνει και υπόγειος λόγω της υπάρχουσας υψομετρικής διαφοράς.
Στην αρχιτεκτονική προμελέτη που φαίνεται να αποδέχεται ο Δήμος (1ον βραβείο), προτείνεται η διατήρηση 5 -6 νεκρών πια σιδηροδρομικών γραμμών ως διακοσμητικών στοιχείων που μάλλον περισσότερα προβλήματα αισθητικής και λειτουργικότητας θα δημιουργούν.
Επίσης σχεδιάσθηκαν πολλά στέγαστρα με σχήμα ανεστραμμένης στέγης που θα συγκρατούν τα χιόνια και θα δημιουργούν πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Η γενική αίσθηση είναι ότι στον χώρο του ΟΣΕ τελικά θα κτισθούν πολλά κτίρια, δεδομένου ότι και ο ΟΣΕ κρατάει το δικαίωμα να κτίσει πολυκατοικίες σε κάποια στρέμματα πού δεν παραχώρησε στον Δήμο.
Περιορίζεται πάρα πολύ το μεγάλο πάρκο που χρειάζεται η Κοζάνη το οποίο θα έπρεπε να είναι κυρίαρχο, όπως άλλωστε είναι και οι πρόταση του ΤΕΕ/ΤΔΜ.
Δεν καταλαβαίνουμε την χρησιμότητα δημιουργίας γέφυρας πάνω από τις μόνο 2 σιδηρ. γραμμές που θα λειτουργούν την στιγμή που θα είναι ελάχιστα τα δρομολόγια του τρένου όταν και αν λειτουργήσει. Η γέφυρα αυτή μαζί με την μεγάλη ράμπα και τον «πύργο» του ασανσέρ κλείνουν τον ορίζοντα και επιβαρύνουν την εικόνα του πάρκου.
Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη εμβάθυνση στις σχετικές μελέτες κα πρώτα από όλα πλήρη ενημέρωση και αποδοχή των από τους πολίτες.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡ. ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΚΟΙΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ – ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡ. ΓΡΑΜΜΗΣ μέχρι τον κόμβο στον Κασλά (ΔΕΗ)
Τα προηγούμενα χρόνια είχε συζητηθεί έντονα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Νομαρχία- Δήμο- Υπουργό Μεταφορών- Διοίκηση του ΟΣΕ η μεταφορά του Επιβατικού και Εμπορευματικού Σταθμού στα Κοίλα δίπλα από την Εγνατία ώστε η γραμμή μετά να συνεχίζει πρός Ξηρολίμνη – Γρεβενά- Καλαμπάκα – Αθήνα. Έγιναν δε και αντίστοιχες προμελέτες χάραξης της γραμμής.
Έτσι στην συνέχεια με την παραχώρηση στον Δήμο του χώρου του ΟΣΕ αλλά και του χώρου της σιδηρ. γραμμής θα ακολουθούσε η δημιουργία μιάς εξαιρετικά σημαντικής λεωφόρου από τον παλιό σταθμό μέχρι τον κόμβο του Κασλά (ΔΕΗ), σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων που θα αναδείκνυε σημαντικά την Κοζάνη . Αργότερα θα μπορούσε η λεωφόρος να επεκταθεί μέχρι την θέση της αερογέφυρας προς Θεσ/κη που κατεδαφίστηκε. Παράλληλα θα γινόταν και η Ανάπλαση του χώρου του Σταθμού με κυρίαρχη χρήση το πάρκο.
Η πρόταση αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε Νομάρχη Γ. Δακή, που κατέβαλε προσπάθειες υπέρ αυτής, τους Βουλευτές Γ. Κασαπίδη, Ν. Τσιαρτσιώνη, Μιχ. Παπαδόπουλο , που μετά και ως Υφυπουργός μεταφορών την υποστήριξε , και τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, οι οποίοι και κατεδάφισαν τις δύο αερογέφυρες.
Η Διοίκηση του ΟΣΕ την συζητούσε σοβαρά επίσης . Είχαν έρθει στην Κοζάνη και πήγαν να δουν τους χώρους επί τόπου μαζί με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Σιμόπουλο.
Ο Δήμαρχος Π. Κουκουλόπουλος το είχε δεχθεί όπως φαίνεται και στην σχετική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Κοζάνης αρ.695/2005.
Η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση στον Δήμο, Α, Νανοπούλου, είχε δώσει μάχη υπέρ της πρότασης .
Ας θυμίσουμε ένα Υπόμνημα με 1835 υπογραφές Κοζανιτών που το ζητούσαν και ένα άλλο με 110 υπογραφές Διπλ. Μηχ/κών.
Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου συμφωνούσε με την παραπάνω πρόταση.
Επίσης το ΤΕΕ/ ΤΔΜ με 3 ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις 3 διαφορετικών Διοικουσών Επιτροπων, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης συμφωνούσε και συμφωνεί και σήμερα την ανωτέρω πρόταση.
Ακόμη ο Δήμαρχος Λευθ. Ιωαννίδης στο γραπτό και δεσμευτικό πρόγραμμα τους για την παράταξη τους «Κοζάνη Τόπος να ζείς» στις τελευταίες εκλογές έγραφε να μεταφερθεί ο Επιβατικός και Εμπορευματικός Σταθμός στα Κοίλα.
Μετά έκανε «κυβίστηση» άλλαξε 180 μοίρες.
Σήμερα ο Δήμαρχος διατηρεί τον επιβατικό σταθμό στην παλιά του θέση εκεί που ήταν μέσα στην Κοζάνη και το τρένο όταν και αν ξαναέλθει θα έρχεται από την περιοχή όπου είναι η BORA- BORA μέσω Δρεπάνου στον παλιό σταθμό, μια διαδρομή 12 χιλιομ. μετά θα κάνει μεταβολή άλλα 12 χιλιομ θα επιστρέφει στα Κοίλα και μετά θα κινείται πρός Ξηρολίμνη – Καλαμπάκα.
Νομίζουμε οτι αυτή η παλινδρόμηση των 24 χιλιομ είναι ασύμφορη για τον ΟΣΕ και τους επιβάτες σε σύγκριση με την μεταφορά του επιβατικού σταθμού στα Κοίλα. (Χρόνος ταξιδιού, κόστος: κατασκευών, λειτουργίας,συντήρησης, σοβαρά προβλήματα στις κατεδαφισμένες γέφυρες κλπ.).
Σήμερα η κατασκευή της σιδ. γραμμής πρός Καλαμπάκα δεν περιλαμβάνεται σε κανένα πρόγραμμα, ούτε πρόβλεψη υπάρχει και πιθανόν να γίνει μετά πολλές δεκαετίες, αν γίνει.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω δεδομένων επαναφέρουμε αυτήν την σημαντική πρόταση της μεταφοράς και του επιβατικού σταθμού στα Κοίλα και της δημιουργίας Λεωφόρου στην θέση της παλιάς σιδηροδρομική γραμμής και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες μας ώστε να επιτευχθεί, γιατί συμφέρει πάρα πολύ στην Κοζάνη και θα την αναδείξει.
Η δε μελέτη της ανάπλασης του χώρου του ΟΣΕ θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η μελλοντική δημιουργία λεωφόρου στην θέση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Ελλη Γκόρα
πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Συνδυασμού « Μετάβαση για τον Δήμο Κοζάνης»

Μοιραστείτε την είδηση