Η υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία για έργα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) έργα δηλαδή επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, ανήκει για το 2018 στο Γενικό Λύκειο Βελβεντού με την 1η θέση Πανελλαδικά στον διαγωνισμό etwinning που συμμετείχε.
Πρόκειται για έναν διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν στην συγκεκριμένη κατηγορία 110 σχολεία από πολλά μέρη της χώρας και μέσω της μεθόδου STEM παρέχονται ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες, επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών.
«Η συγκεκριμένη δράση του etwinning ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με ρομποτικά kits που έστειλαν οι διοργανωτές σε σχολεία με στόχο την συναρμολόγηση και υλοποίηση κατασκευών ανάλογα με το project που επέλεγαν οι μαθητικές ομάδες. Μέσα σε ένα 6μηνο οι μαθητές κατασκεύασαν διάφορες ρομποτικές συσκευές και δούλεψαν σε συστήματα για να κατασκευάσουν έξυπνα σπίτια, μουσικά όργανα και έξυπνες συσκευές» δήλωσε ο επικεφαλής εκπαιδευτικός πληροφορικής της ομάδας Ιωάννης Κοκκινίδης.
Η ομάδα των μαθητών του Γενικού Λυκείου Βελβεντού, προσημείωσε κατά κάποιο τρόπο την πραγματικότητα με στήσιμο επιχείρησης και εικονική αμοιβή και ανάλογα με το προϊόν που παρουσίαζαν προσπαθούσαν να το «πουλήσουν» στην αγορά και να πείσουν τον πελάτη γι αυτό που έφτιαξαν.
«Ένα περιφερειακό σχολείο για άλλη μια φορά διακρίνεται. Συγχαρητήρια στον επικεφαλής καθηγητή και στα παιδιά και ελπίζουμε να πάρουμε και το Ευρωπαϊκό βραβείο» δηλώνει η Διευθύντρια του σχολείου Άρτεμις Σερδάκη.
Από την μεριά τους τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δηλώνουν κατενθουσιασμένα και εξηγούν πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων, την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.
«Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ρομπότ που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και με καινοτόμο αντικείμενο. Γι αυτό πιστεύω πως πήραμε και το πρώτο βραβείο και είχαμε την καλύτερη βαθμολογία» τόνισε ο μαθητής Νίκος Σακελλάρης που αποτέλεσε και τον «πρωταγωνιστή» της ομάδας. «Πολλά τα οφέλη που αποκομίσαμε, όπως οι φιλίες που κάναμε, οι επαφές με τα παιδιά από την Σλοβακία, η ενασχόληση με τις κατασκευές και η απόκτηση καινούργιων γνώσεων» προσθέτει η μαθήτρια Ειρήνη Καραχίτου. «Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το πρόγραμμα ειδικά η συνεργασία με το σχολείο της Σλοβακίας και η επικοινωνία στα αγγλικά τα οποία εξασκήσαμε πολύ καλά» επισημαίνει ο μαθητής Δημήτρης Νούραγας. Και η μαθήτρια Άννα Κουκάλη δήλωσε κατενθουσιασμένη από την συμμετοχή της στο πρόγραμμα όπως και ο μαθητής Γρηγόρης Καμκούτης, ο οποίος τόνισε πως η δουλειά που έκανε η ομάδα απαιτούσε και πολύ προσωπικό χρόνο.