To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, που εισάγει την τεχνολογία Blockchain για την πιστοποίηση των ψηφιακών εγγράφων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Η συγκεκριμένη τεχνολογία διασφαλίζει ότι τα ψηφιακά έγγραφα του ιδρύματος που διακινούνται μέσω του διαδικτύου ή που θα εκδίδονται από το ίδρυμα προς τους φοιτητές ή τρίτους, δεν θα μπορούν να παραβιαστούν ή να αντιγραφούν.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ερευνών και Δια Βίου μάθησης- υπεύθυνος του ΕΛΚΕ, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Στέργιος Μαρόπουλος «η πλατφόρμα Blockchain, διασφαλίζει την διακρίβωση της εγκυρότητας των ψηφιακών εγγράφων και πιστοποιητικών που εκδίδονται από τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου και παράλληλα μειώνει, τόσο το κόστος των συστημάτων και διαδικασιών διαχείρισης, όσο και το χρόνο που απαιτούνταν στις υπηρεσίες για τον έλεγχο γνησιότητας».
Ο κ. Μαρόπουλος επεσήμανε ότι «είναι επιλογή μας να ενσωματώνουμε στην λειτουργία του ιδρύματος νέες τεχνολογικές τάσεις και πρακτικές στις ψηφιακές υπηρεσίες», και πρόσθεσε ότι μετά τον Ειδικό Λογαριασμό θα προχωρήσουν στην ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας «στην έκδοση των πιστοποιητικών σπουδών αλλά και των πτυχίων των φοιτητών του ιδρύματος». Για το θέμα των πτυχίων όπως επεσήμανε «θα χρειαστεί η συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας».
Τέλος ο κ. Στέργιος Μαρόπουλος φρόντισε να υπογραμμίσει ότι σε σύντομο διάστημα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την ψηφιακή του Μετάβαση και «να εξελιχθεί σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα προς όφελος των φοιτητών του, της Ακαδημαϊκής κοινότητας και της Κοινωνίας».
Την εφαρμογή της υπηρεσίας «Blockchain certification of ISO docs» στη λειτουργία του ΕΛΚΕ, έχει αναλάβει η εταιρεία NewCo Α.Ε. με σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση σε ανάλογα έργα.
Σπύρος Κουταβάς ΑΠΕ ΜΠΕ