Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολείο στη ΖΕΠ – Ένα σχολείο “στολίδι” αναζητά μαθητές

3 Min Read

Στη φάση της αναζήτησης των μαθητών που θα γεμίσουν με τις φωνές και τα γέλια τους τους διαδρόμους του Πρότυπου Βιοκλιματικού Σχολείου στη ΖΕΠ βρίσκεται η Α/θμια Εκπαίδευση και ο Δήμος Κοζάνης.

Σύμφωνα με το Δήμο Κοζάνης και τον Κώστα Δεσποτίδη, το σχολείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει για τη φετινή σχολική χρονιά. Λίγα μένουν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και απομένει πλέον να βρεθούν οι μαθητές.

- Advertisement -

Χρειάστηκε δέκα χρόνια αλληλογραφίας και διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πρότυπου βιοκλιματικού σχολείου στη ΖΕΠ Κοζάνης. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2004 και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013. Τρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2016 το σχολείο είναι ολοκληρωμένο κατά 95% και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα λειτουργήσει για τη χρονιά 2016-2017.

“Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μέσω της ΔΕΠΕΠΟΚ απο την προηγούμενη δημοτική αρχή, με πολλά χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και στοιχεία που το καθιστούν βιοκλιματικό, τόσο με ενεργητικά, όσο και με παθητικά συστήματα σχεδιασμού, όπως πχ. ηλιακά, γεωθερμία κλπ” λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Δεσποτίδης.

Το σχολείο είναι απο τα πρώτα στην Ελλάδα στο είδος του και δε θυμίζει σε τίποτα τα σχολεία που κατασκεύαζε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, καθώς παραπέμπει σε σύγχρονο ευρωπαικό σχολείο. Η εικόνα του θα αποτελέσει κίνητρο για πολλά παιδιά, ώστε να συνδυάσουν τη μάθηση σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Το σχολείο είναι 12/θέσιο και έχει δυναμική 300 μαθητών στο δημοτικό και 50 νηπίων. Έχει βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, κυλικείο και αίθουσα εκδηλώσεων 300 τμ., ενώ απλώνεται σε 3.500 τμ.

Το διαφορετικό αυτού του σχολείου που το καθιστά βιοκλιματικό είναι ότι συνδυάζει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα γεωθερμικό σύστημα 52 γεωτρήσεων, φωτοβολταικό, τηλεθέρμανση, μονάδες αερισμού, ενεργειακά τζάμια που εξοικονομούν πρωτογενή ενέργεια σε ποσοστό 45% και μειώνουν τις δαπάνες κατά 75%.

Σε αυτό το πολύ όμορφο περιβάλλον τώρα θα πρέπει να βρεθούν οι μαθητές. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Δεσποτίδης “στο πλαίσιο της λειτουργίας θα πρέπει να δούμε και την κατανομή των παιδών που είναι μαζεμένα σε κάποιες σχολικες μονάδες και συνωστίζονται”.

Ο Δήμος απευθύνει πρόσκληση στους γονείς των γειτονικών περιοχών να στείλουν τα παιδιά τους στο Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολείο που θα ενταχθεί στην κατανομή των διαθέσιμων σχολικών μονάδων, προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας στο σχολείο.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση