Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δήμο Κοζάνης

3 Min Read

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  με το Δήμο Κοζάνης το πρωί της Τετάρτης  στην Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε ιδιαίτερα τη διαχρονική, έμπρακτη στήριξη του Δήμου Κοζάνης προς το Πανεπιστήμιο προκειμένου αυτό να εγκατασταθεί, να επεκταθεί, να ισχυροποιηθεί και να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πυλώνα καινοτομίας στην περιοχή.

- Advertisement -

Ο Πρύτανης, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ανέδειξε την άμεση πραγμάτωση της στρατηγικής αυτής συνεργασίας, καθώς αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου, συνεδρίασε υπό την Προεδρία του η Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού. Από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης και η Δρ. Σουλτάνα Βεντούλη, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα παιδείας, ενώ από την πλευρά του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης, ο Καθηγητής Αθανάσιος Τριανταφύλλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Πλόσκας.

Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση εξειδικεύτηκαν δράσεις ιδίως στους τομείς σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της περιοχής, συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα, σχεδιασμού έξυπνων εφαρμογών, διασύνδεσης αστικού περιβάλλοντος και τέχνης, καθώς και συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού.

Το “Σύμφωνο Συνεργασίας” αφορά τους παρακάτω τομείς:

– Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών και την υλοποίηση προμηθειών κάθε είδους

  • Σχεδιασμός έξυπνων εφαρμογών (ενέργεια και κλιματική κρίση – ψηφιακή/έξυπνη γεωργία – έξυπνες πόλεις και κοινότητες – έξυπνη τοπική αυτοδιοίκηση)
  • Διασύνδεση αστικού περιβάλλοντος και τέχνης (μορφές τέχνης σε δομημένους δημόσιους χώρους – η τέχνη ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του σύγχρονου αστικού τοπίου και των πολιτών).
  • Οικονομία (ανάπτυξη δράσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας και νεοφυών επιχειρήσεων – εξειδικευμένα προγράμματα (επαγγελματικά προσδιορισμένη εκπαίδευση ενηλίκων, vocationally oriented) για τα μέλη επαγγελματικών ομάδων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των γνώσεών τους).
  • Πολιτισμός και συνεργασία με πολιτιστικές δομές του Δήμου. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο λειτουργίας εκπαιδευτικών θεατρικών εργαστηρίων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φιλοξενεί ήδη θεατρικό τμήμα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η πόλη της Κοζάνης ως έδρα του Πανεπιστημίου δύναται να φιλοξενεί σε ετήσια βάση μια Πανεπιστημιάδα Θεάτρου με τη συμμετοχή φοιτητικών θεατρικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη με απώτερο στόχο από την μία πλευρά την ανάδειξη της πόλης ως κέντρου σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας και από την άλλη την ενίσχυση της ελεύθερης πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης των νέων, πέραν του αυστηρού πεδίου του επιστημονικού τους προσανατολισμού.
  • Κοινωνία (συμμετοχή εκπροσώπων του Πανεπιστημίου σε συμβουλευτικές επιτροπές του Δήμου, διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο για αποκλεισμένες και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες από φοιτητές όσο και για την υλοποίηση και προώθηση εκπαιδευτικών καινοτομιών, στα πλαίσια διεξαγωγής έρευνας ή πρακτικής για την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους).
  • Παιδεία (συμμετοχή Δήμου σε ερευνητικά προγράμματα – συνδιοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων).
Μοιραστείτε την είδηση