Πρότζεκτ «Ζωντανή Βιβλιοθήκη»: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο

7 Min Read

Η νέα δράση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των νέων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας σχετικά με τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το συνέδριο είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα EUTeens4Green της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι μια από τις 75 δράσεις που εγκρίθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Το συνέδριο «Ζωντανή Βιβλιοθήκη:  Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο» έχει ως στόχο να αγγίξει τα σύνθετα ζητήματα της Δίκαιης Μετάβασης, μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων της πόλης, των φορέων της, των ενεργών κυττάρων αυτής της διαδικασίας. Στόχος είναι να μάθουμε από τους ανθρώπους αυτούς πώς βίωσαν το λιγνίτη, πώς βιώνουν τη μετάβαση και σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα.

- Advertisement -

Την ιδέα και το συντονισμό της δράσης έχουν η Στεφανία Ζούρκα και ο Βασίλης Λιάνας, οι οποίοι είναι εθελοντές και συνεργάζονται με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας. Μιλώντας στον «Χ» ανέφεραν πως ο στόχος του project ήταν να γίνουν μικρές δράσεις από νέους σε κάθε πόλη που βρίσκεται υπό μετάβαση. «Το πρόγραμμα ήταν ήδη στοχευμένο προς τη Δίκαιη Μετάβαση και όλες οι προτάσεις ήρθαν από πόλεις που βίωναν αυτή τη μετάβαση. Σκεφτήκαμε πως είναι κρίμα να λείπει η Κοζάνη μια τέτοια δράση και χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι το πρόγραμμα μας ήταν ένα από τα 75 που εγκρίθηκαν» τόνισε η Στεφανία. Συνέχισε, λέγοντας πως ένας άλλος πυλώνας του προγράμματος είναι να μπουν μπροστά οι νέοι και να υλοποιήσουν οι ίδιοι ένα project ή μια ιδέα  για το περιβάλλον, για την ενέργεια ή για την πόλη τους που αλλάζει ήδη και θα συνεχίσει να αλλάζει.

Ο Βασίλης σημείωσε πως ήθελαν εξαρχής όλο αυτό να αφορά τους νέους ανθρώπους κατά βάση, καθώς η ενημέρωση που έχουν για τη Δίκαιη Μετάβαση δεν είναι επαρκής και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο μας αφορά όλους. «Σκοπός μας είναι οι νέοι και οι νέες να ενημερωθούν όσο περισσότερο γίνεται για αυτό το ζήτημα, καθώς η ενημέρωση θα δώσει το έναυσμα, ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η Δίκαιη Μετάβαση και πώς θα φτάσουμε σε αυτή» τόνισε ο Βασίλης.

Τι είναι η «ζωντανή βιβλιοθήκη»

Η «ζωντανή βιβλιοθήκη» (Living Library) είναι ένα αναγνωρισμένο εργαλείο ευαισθητοποίησης, ενδυνάμωσης, αλληλεπίδρασης μέσα από την ανθρώπινη επαφή. Οι συμμετέχοντες σε μια δραστηριότητα ζωντανής βιβλιοθήκης, αλληλεπιδρούν με τον ομιλητή σαν να διαβάζουν ένα ανοιχτό-ζωντανό βιβλίο. Ο ομιλητής αφηγείται την ιστορία του και είναι ο ίδιος ένα ζωντανό βιβλίο. Οι ίδιοι θεωρούν πως η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι το κατάλληλο εκπαιδευτικό εργαλείο για την παρουσίαση των πτυχών της Δίκαιης Μετάβασης της Κοζάνης και πώς η αλληλεπίδραση ομιλητών και των νέων της πόλης μας είναι καθοριστική σε αυτό το επίπεδο, προκειμένου να αποκτήσουμε όλοι το γνωστικό υπόβαθρο ή όποιο γνωστικό ερέθισμα σχετικά με τη Δίκαιη Μετάβαση και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στην πόλη μας. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα ερέθισμα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και μετά ίσως θα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στην πληροφορία και η κατανόηση της» τόνισε η Στεφανία.

Το συνέδριο τοποθετεί στο επίκεντρο τους ανθρώπους της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιφέρειας και τις δικές τους ιστορίες/αφηγήσεις σχετικά με πέντε διαφορετικές θεματικές. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα μπορούν να παρακολουθούν στην ουσία ένα «ανοιχτό βιβλίο» που θα καταγράφεται ζωντανά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών.  Έτσι, όχι μόνο θα δημιουργήσουν ένα  «ψηφιακό οπτικοακουστικό «βιβλίο» για τη μετάβαση της Κοζάνης, το οποίο θα αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τους πολίτες και κυρίως τους νέους και τις νέες της πόλης, για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης αλλά θα είναι και ένα αρχείο προσβάσιμο στις μελλοντικές γενιές. Φυσικά οι συμμετέχοντες μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο με τις ερωτήσεις, τα σχόλια και τις τοποθετήσεις τους.

Σημεία προβληματισμού που θα αποτελέσουν τον άξονα των θεματικών συζητήσεων είναι το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, πώς επηρεάζει η απόφαση αυτή την κοινωνική και οικονομική ζωή της Κοζάνης, πώς έχει σχεδιαστεί η διαδικασία της Μετάβασης και πώς την καταλαβαίνουμε εμπειρικά. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρισκόμαστε και τι ακολουθεί, πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια  από την τοπική κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της, Αν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και τις νέες, τι μπορούν να κάνουν ως νέοι και νέες της πόλης για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, προστατεύοντας το περιβάλλον και πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση και τέλος πώς φαντάζονται την Κοζάνη του 2050.

Στόχος είναι οι νέοι και οι νέες να αντιληφθούν, να κατανοήσουν, να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης τους, να αναδείξουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, να δικτυωθούν, να γνωρίσουν νέες δεξιότητες και να εμπνευστούν για να δημιουργήσουν. Το target group του προγράμματος είναι οι νέοι και οι νέες από 17 ετών έως 30 ετών αλλά οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό να έρθουν και να ενημερωθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Τέλος, το δικό τους όραμα για το μέλλον της Κοζάνης είναι μια πόλη «πράσινη» όχι μόνο από άποψη ενέργειας, αλλά όμορφη και με νέους που θα έχουν ευκαιρίες και θα μπορούν να έχουν ένα χώρο να δράσουν εθελοντικά, κοινωνικά, επαγγελματικά και να δημιουργούν για τον τόπο τους, ώστε να μην αποτελέσει μια ερημωμένη πόλη όπως δείχνουν τα δημογραφικά δεδομένα και πως ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα, η Κοζάνη μπορεί να γίνει μια πόλη – πρότυπο.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση