Proud farmers: Οι «περήφανοι κτηνοτρόφοι» της Κοζάνης

4 Min Read

H ομάδα των «περήφανων κτηνοτρόφων», είναι μία αναγνωρισμένη ομάδα πέντε παραγωγών της περιοχής της Κοζάνης, που αποτελείται από τους Νίκο Κολτσίδα, Ευστάθιο Πασχαλίδη, Χαράλαμπο Τσανακτσίδη, Μαρία Νίκου και Παναγιώτα Πασχαλίδου.

Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, έχοντας στόχο να αναπτύξει ένα μοντέλο, το οποίο θα επιτρέπει σε νέους κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα κεφάλαια ή τις γνώσεις να ασχοληθούν με τον κλάδο της κτηνοτροφίας, δίνοντας τους την δυνατότητα να ασχοληθούν με χαμηλό κόστος και χαμηλό ρίσκο για κάποιους μήνες, να εκπαιδευθούν και να δουν αν και κατά πόσο τους ταιριάζει και θέλουν εν τέλει να ασχοληθούν με τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Τα μέλη της ομάδας εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κτηνοτροφίας στον γηρασμό του κλάδου, αφού οι νέοι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν. Οι ίδιοι δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος με ζωϊκό κεφάλαιο, επενδύοντας μόνο στα ζώα του και τον φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους για τρία χρόνια, υποστηρίζοντάς τον στα πρώτα χρόνια. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το κτηνοτροφικό εισόδημα, το οποίο θεωρούν πολύ σημαντικό να παρέχεται από την πρώτη στιγμή και όχι από τη στιμή που θα παράγει και θα πουλάει ο νεοεισερχόμενος, δίνοντας τους έτσι ένα ισχυρό κίνητρο. Επίσης, συλλέγουν γάλα από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, το διακινούν και διαπραγματεύονται καλύτερες τιμές με τις γαλακτοβιομηχανίες από τη στιγμή που διαχειρίζονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Η ομάδα συμμετέχει σε διάφορα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και προσπαθούν να αναπτύξουν εργαλεία για την υποστήριξη φιλοξενούμενων κτηνοτρόφων σε μια θερμοκοιτίδα κτηνοτροφίας που στήνουν στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης, όπου τα κτίρια και ο εξοπλισμός της έχουν ενταχθεί στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι και ένα λογισμικό με όλα τα πρωτόκολλα που θα λειτουργούν στην κτηνοτροφική μονάδα, συμπεριλαμβάνοντας οπτικο-ακουστικό υλικό και περιγραφές. Ένα άλλο εργαλείο είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα υπολογίζει καθημερινά το εισόδημα έναντι του κόστους διατροφής των ζώων, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να παρακολουθούν την κερδοφορία της κτηνοτροφικής τους επιχείρησης. «Αυτό είναι βασικό για να μπουν στην επιχειρηματική φιλοσοφία και τους βοηθάει να κατανοήσουν πως διαμορφώνεται το καθαρό κτηνοτροφικό εισόδημα» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κολτσίδας, ιδρυτής της Proud Farm. Όλα αυτά γίνονται με καθημερινή προσπάθεια δικτύωσης με επιστημονικούς και αναγνωρισμένους φορείς του κλάδου.

Η προσπάθεια της ομάδας που εστιάζει στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου, έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στα Venture Impact Awards. Το έπαθλο των 30.000 δολαρίων επενδύεται στην αγορά μέρους του ζωικού κεφαλαίου για τους νεοεισερχόμενους, εξηγώντας πως οι κτηνοτρόφοι θα ξεκινήσουν με την αγορά 100 ζώων, εκ των οποίων χρηματοδοτούνται τα 30, με μοναδική υποχρέωση να τους επιστρέφονται 10 ζώα κάθε χρόνο για τα χρόνια που θα φιλοξενούνται εκεί. Είναι επίσης η πρώτη νεοφυής επιχείρηση της Δυτικής Μακεδονίας στην βάση δεδομένων του Elevate Greece.

Σύμφωνα με τον κ. Κολτσίδα έχει ξεκινήσει να «ενοχοποιείται» η κτηνοτροφική και η γεωργική παραγωγή για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά πρέπει να δείξουν ότι η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας και ότι είναι περιβαλλοντικά αποδοτική. «Εμείς το μόνο που κάνουμε σαν ομάδα παραγωγών είναι να ξεκινάμε, χαράσσοντας κάποιους καινούριους δρόμους και να δείχνουμε κάποια παραδείγματα, αν θέλουν να τα υιοθετήσουν είναι στο χέρι τους, εμείς απλά δείχνουμε ότι είναι αποτελεσματικά και ότι δουλεύουν» τονίζει.

Οι… περήφανοι κτηνοτρόφοι εξελίσσονται συνεχώς και δεν παραμένουν στάσιμοι. Στα σχέδιά τους έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και να προσλάβουν και κτηνιάτρους ερευνητές της περιοχής, αφού το ερευνητικό πεδίο είναι πρόσφορο.

 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση