Προβλήματα με το… καλημέρα στην τηλεθέρμανση Κοζάνης

4 Min Read

Αδυναμία παροχής θερμικής ενέργειας από την ΔΕΗ

Αδυνατεί να ξεκινήσει να λειτουργεί  το σύστημα τηλεθέρμανσης Κοζάνης αφού δεν υπάρχει θερμική ενέργεια από τις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Μπορεί η συμβατική ημερομηνία έναρξης της τηλεθέρμανσης να ήταν η Κυριακή 15 Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό καθώς χωρίς μονάδες δεν υπάρχει και θερμική ενέργεια.

- Advertisement -

Η 3η μονάδα του συγκεκριμένου ΑΗΣ που θα τροφοδοτούσε το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω βλάβης στον μετασχηματιστή της. Αυτό έγινε γνωστό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν η μονάδα επιχειρήθηκε να βάλει «μπροστά» για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» η συγκεκριμένη βλάβη δεν μπορεί να επιδιορθωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου αφού αναμένεται η παραλαβή νέου μετασχηματιστή που θα εισαχθεί από την Ιταλία.

Η 4η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με το που ξεκίνησε διαπιστώθηκε διαρροή, η οποία στην αρχή εκτιμήθηκε ότι θα επιδιορθωνόταν άμεσα. Ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν μεγαλύτερη και πως απαιτούνται δυο 24ωρα για την επιδιόρθωση. Συνεπώς αναμένεται να δώσει θερμική ενέργεια στο σύστημα τηλεθέρμανσης από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στην 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται σε συντήρηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβρη. Ωστόσο δόθηκε υπόσχεση πως θα γίνουν προσπάθειες να τροφοδοτήσει το σύστημα τηλεθέρμανσης από την 1η Νοέμβρη.

Ανησυχία για τον σχεδιασμό και το πως θα κυλήσει ο χειμώνας

Στην ΔΕΥΑΚ υπάρχει ανησυχία για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας και για το τι μεγέθους μπορεί να είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα τροφοδοσίας που θα προκύψουν. Έμπειρα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως η «γνωστή στάση της Διοίκησης της ΔΕΗ να αρνείται την εμπλοκή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου εκτός από την Πτολεμαΐδα V, καθιστά ευάλωτο το σύστημα τηλεθέρμανσης γιατί το μοναδικό κριτήριο που θέτει η ΔΕΗ είναι το οικονομικό κόστος και όχι το αν κρυώσουν ή όχι τα νοικοκυριά της Κοζάνης και το πόσο πετρέλαιο θα καταναλώσει η τηλεθέρμανση για να αναπληρώσει τα θερμικά μεγαβάτ». Επιπλέον, προσθέτουν πως θα χρειαστεί ηχηρή πολιτική παρέμβαση και πίεση προς την Διοίκηση της ΔΕΗ για να λυθεί το θέμα της προτεραιοποίησης ένταξης των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο σύστημα αν και η σύμβαση της Τηλεθέρμανσης με την ΔΕΗ προβλέπει την υποχρέωση της τελευταίας να παρέχει απρόσκοπτα θερμική ενέργεια.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως εδώ και ένα μήνα υπήρξαν πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, ότι η ΔΕΗ έχει χτυπήσει καμπανάκι για την φετινή χρονιά ζητώντας, για να λειτουργήσει τις μονάδες,  από τον Υπουργό Οικονομικών αύξηση της αμοιβής για την τηλεθέρμανση, είτε μέσω σχετικών αυξήσεων στους λογαριασμούς των κατοίκων-χρηστών, είτε μέσω καταβολής της διαφοράς  από τον κρατικό προϋπολογισμό ή κάποιο άλλο φορέα.  

Δέσμευση Σδούκου για να λυθεί το θέμα

Πριν λίγες μέρες στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΕΥΑ Κοζάνης συναντήθηκε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για το θέμα. Η κ. Σδούκου δεσμεύτηκε πως θα γίνει άμεσα συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να «μην παγώσουν τα νοικοκυριά της Κοζάνης». Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστό αν η συνάντηση αυτή έγινε και ποια τα αποτελέσματα της.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση