Τους λόγους εξηγεί στο «Χ» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης
Οι πραγματικά πρωτόγνωρες σε ποσότητα και ένταση βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στην Κοζάνη, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα και ζημιές σε δημοτικά και όχι μόνο κτίρια, αλλά και σε διάφορα σημεία του αστικού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, μέχρι και την Πέμπτη η ποσότητα βροχής που έπεσε ήταν κατά μέσο όρο 30 τόνους ανά στρέμμα και έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της ετήσιας βροχόπτωσης στην περιοχή. Στα παραπάνω προστίθεται και η ένταση της βροχής και της χαλαζόπτωσης.
Για πρώτη φορά από τότε που παραδόθηκε, η κεντρική πλατεία της Κοζάνης έγινε… πισίνα. Ο μεγάλος όγκος νερού που κατέβηκε από την οδό Παύλου Μελά, κατέληξε εντός της πλατείας, με αποτέλεσμα να βουλώσουν οι σχάρες από τις φερτές ύλες (φύλλα, άμμος κλπ) και να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής για να γίνει απάντληση υδάτων.
Αν ληφθεί υπόψη πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπιασαν «εξ απήνης» τόσο τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ (η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό κάτω από τις σχάρες, αλλά και της διεύθυνσης περιβάλλοντος (που είναι υπεύθυνη για τον επιφανειακό καθαρισμό των σχαρών), η δημιουργία πισίνας στην πλατεία ήταν αναπόφευκτη.
Εδώ να σημειώσουμε πως ειδικά για το θέμα της πλημμυρισμένης κεντρικής πλατείας, σε διάλογο που αναπτύχθηκε δημοσίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έμπειρη μηχανικός σε θέματα επίβλεψης δημοσίων έργων τόνιζε πως «σε περιπτώσεις πλημμυρικής παροχής, όπως συνέβη στην Κοζάνη, το πρόβλημα, σχεδόν πάντα είναι ο ελλιπής καθαρισμός των φρεατίων, καθώς και η επάρκεια της διατομής των αγωγών που παραλαμβάνουν τα όμβρια ύδατα». Από την πλευρά του ο μελετητής του έργου, ρίχνει την ευθύνη στο δήμο από τον οποίο «ζητά να κάνει τη δουλειά του, που είναι να καθαρίζει τα φρεάτια και όχι να προσαρμόζονται οι αρχιτεκτονικές λύσεις στην αδυναμία του δήμου να επιτελέσει το έργο του».
«Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία και εκτιμώ πως κανείς, ούτε και η ΕΜΥ, δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που είδαμε στην Κοζάνη με τις τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν. Το νερό που κατέβηκε από την Παύλου Μελά μετέφερε κάθε είδους ύλες από την Αγία Παρασκευή, φύλλα, άμμο, ξύλα, χαρτόκουτα και ό,τι άλλο βρήκε στον δρόμο του. Οι σχάρες είχαν καθαριστεί, αλλά τα παραπάνω υλικά έκλεισαν την δίοδο του αγωγού ομβρίων, με αποτέλεσμα να γεμίσει νερό η πλατεία» είπε στον «Χ» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης Μιχάλης Πεχλιβανίδης.
Ο ίδιος, μιλώντας μας, επεσήμανε πως την ώρα που τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις καθαρισμού είτε σχαρών είτε αγωγών ομβρίων και τα συνεργεία του δήμου βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά για να επιληφθούν των ζημιών που προκλήθηκαν.
«Τα σημεία που δημιουργήθηκαν προβλήματα ήταν λίγο πολύ γνωστά. Ήταν η οδός Μακρυγιάννη που δέχεται τον όγκο του νερού της πόλης, η περιοχή της Σκ’ ρκας και η οδός Π. Χαρίση όπου είχαμε φθορές στο οδόστρωμα. Να τονίσω πως η χρονιά 2021 – 2022 είναι από τις δυσκολότερες από καιρικές συνθήκες γιατί και βαρύ χειμώνα είχαμε και συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Έπεσαν μεγάλες ποσότητες αλατιού τον χειμώνα στην πόλη και με τα φαινόμενα αυτά και τις βροχοπτώσεις η άσφαλτος έχει φθαρεί. Η αποκατάστασή της θα γίνει αμέσως σε αυτά τα σημεία, μόλις ανοίξει ο καιρός» τόνισε ο κ. Πεχλιβανίδης.
Ζημιές στα δημοτικά και δημόσια κτίρια
Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές από εισροή υδάτων και σε δημοτικά και δημόσια κτίρια. Στο Δημαρχείο Κοζάνης το νερό διαπέρασε την στέγη και σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε φθορές και υγρασίες στα ταβάνια των γραφείων. Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το νερό μπήκε από τα κουφώματα των μεγάλων παραθύρων, με αποτέλεσμα να τρέξει στο εσωτερικό της. Στο βιοκλιματικό σχολείο της ΖΕΠ σημειώθηκε εισροή υδάτων από το ταβάνι. Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις, ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε πως πρόκειται για κτίρια που δεν διαθέτουν στέγη, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Η Κοζάνη μπορεί να είναι και από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που καταγράφει από τον χειμώνα στο καλοκαίρι μεγάλη θερμοκρασιακή μεταβολή της τάξεως ακόμη και των 40 βαθμών Κελσίου. Από τους μείον 20 βαθμούς τον χειμώνα περνάμε στους συν 35 το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευές θα πρέπει να γίνονται με υλικά υψηλής αντοχής και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους μελετητές και τους κατασκευαστές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια γίνονται έργα στην πόλη και αυτή είναι η τάση ευρωπαϊκά, για εύκολη πρόσβαση για όλους.
Τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία είναι στο ίδιο επίπεδο με το οδόστρωμα και δεν υπάρχουν υψομετρικές διαφορές. Αυτό παίζει το ρόλο του γιατί το νερό δεν βρίσκει πλέον εμπόδιο στα κράσπεδα για να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς τις σχάρες των ομβρίων. Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσω την κατάσταση και να πω πως όλα στην πόλη είναι τέλεια και κυλούν ομαλά. Αλλά τονίζω πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλούν τα προβλήματα» ανέφερε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης.
Τέλος, μιλώντας για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της τεχνικής υπηρεσίας, είπε πως είναι υπό ένταξη έργα προστασίας όπως τα αντιπλημμυρικά της ανατολικής πλευράς της πόλης καθώς και του κέντρου. «Στην δυτική πλευρά της πόλης όπου τα έργα έχουν ολοκληρωθεί πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν μπορούν να γίνουν όλα γρήγορα όπως θα θέλαμε αλλά γίνονται προσπάθειες» κατέληξε ο κ. Πεχλιβανίδης.
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr