Προβληματισμός και αντίδραση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στο Άσκιο- «Ταφόπλακα» για τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή λέει ο Μ. Καραμπατζιάς

4 Min Read

Σε ιδιωτικές εταιρείες και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους φοβούνται πως θα παραδοθούν περισσότερα από 12000 στρέμματα, χαρακτηρισμένα ως βοσκότοποι, οι κάτοικοι του Βοϊου και συγκεκριμένα της περιοχής Ασκίου. Τα στρέμματα αυτά προορίζονται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα ενταχθούν στον ιστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Βοϊου και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Μιχάλης Καραμπατζιάς, χαρακτήρισε «ολική καταστροφή» αυτό που πρόκειται να συμβεί. «Όλοι οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί έχουν αναστατωθεί με την κατάσταση που επικρατεί, καθώς πέρα από το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια τεράστιες ανεμογεννήτριες στις κορυφές καταστρέφοντας τα βουνά, έρχεται και καινούριο χτύπημα για την περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Natura, με φωτοβολταϊκά σε περιοχές χαρακτηρισμένους ως βοσκότοπους που βρίσκονται εύφορα λιβάδια, στα οποία οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι της Γαλατινής και της Εράτυρας βόσκουν τα κοπάδια τους» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Χ».

Ο κ. Καραμπατζιάς κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν, προκειμένου να αποτρέψουν την «ταφόπλακα» όπως χαρακτήρισε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. «Τελικά δεν είναι ωφελημένος ο λαός με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας καθώς δεν έχει φθηνή και καθαρή ενέργεια, παρόλο που δεν είμαστε αντίθετοι με αυτό. Τρομάζουν οι οικογένειες να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, καθώς είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι οι λογαριασμοί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπατζιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή Ασκίου θα αναπτυχθούν περίπου 17 εταιρείες, οι οποίες με την μέθοδο της κατάτμησης θα λάβουν εύκολα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και θα δεσμεύσουν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους. Πέραν αυτού δεν θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας ικανές να καλύψουν το κενό της ανεργίας. «Λίγες και κακοπληρωμένες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν στην φάση της κατασκευής με κύριο στοιχείο αυτό της εντατικοποίησης της εργασίας και ακόμα λιγότερες, θα είναι οι θέσεις που θα διατηρηθούν σε φάση λειτουργίας αυτών των φωτοβολταϊκών σταθμών» πρόσθεσε ο κ. Καραμπατζιάς.

Συστήνεται Επιτροπή Αγώνα

Η Γαλατινή προχωράει στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, με πρωτοβουλία του νεοσύστατου Συλλόγου Κτηνοτρόφων της περιοχής. Στην Εράτυρα η Τοπική Κοινότητα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και σε Σιάτιστα και Μικρόκαστρο ξεκινά τώρα η διαδικασία οργανωμένης αντίδρασης πολιτών. Μάλιστα και το Δημοτικό Συμβούλιο Βοϊου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση κατά της δημιουργίας ΑΠΕ. «Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί ένας μεγάλος αγώνας, δεν μένουμε απαθείς και δεν θα επιτρέψουμε ΝΑ συνεχιστεί αυτό το κλίμα φόβου και προβληματισμού στον κόσμο» αναφέρει ο κ. Καραμπατζιάς.

Το εμβληματικό όρος Άσκιο

Το όρος Άσκιο είναι από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο 2170 μέτρα. Στο βουνό βρισκόταν ένας καταπληκτικός βοσκότοπος μεγάλων ζώων αφού μόνο στην περιοχή της κοινότητας Εράτυρας υπάρχουν περίπου 1000 βοοειδή. Οι τομές που έχουν δημιουργηθεί από τα αιολικά πάρκα τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν πλέον την διέλευση από την μια μεριά του βουνού στην άλλη.

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε έκταση 12.000 στρεμμάτων σε Γαλατινή και την Εράτυρα, αναμένεται να πλήξει περίπου 100 οικογένειες κτηνοτρόφων (μόνο η Εράτυρα έχει 8.000 – 10.000 γιδοπρόβατα και 1.000 βοοειδή και άλλο τόσο πληθυσμό έχει και η Γαλατινή). «Στην περιοχή δραστηριοποιούνται νέοι ηλικιακά πολίτες, οι οι οποίοι θα αναγκαστούν να φύγουν κάνοντας την περιοχή να ερημώσει ακόμα περισσότερο. Όλη αυτή η διαδικασία των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων, είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο επόμενο διάστημα» λέει κλείνοντας ο κ. Καραμπατζιάς.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση