Προβληματίζουν οι φετινές βάσεις- Πολλοί οι υποψήφιοι που πέρασαν με κάτω από 10.000 μόρια

3 Min Read

Για άλλη μια χρονιά αποδείχτηκε πως οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι απρόβλεπτες. Ειδικά φέτος, μετά την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ.
Οι βάσεις παρουσίασαν τεράστια πτώση στην συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων, την ώρα που σε 153 τμήματα εισήχθησαν υποψήφιοι με κάτω απο 10.000 μόρια.
Μόλις σε 37 τμήματα η βάση παρουσίασε άνοδο και επρόκειτο κυρίως για σχολές σωμάτων ασφαλείας. Σε επίπεδο Γενικών Λυκείων ένας στους τέσσερις μπαίνει στο Πανεπιστήμιο με βαθμό κάτω απο τη βάση.
«Έχουμε πολλά τμήματα που κυμάνθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες» λέει ο σύμβουλος εκπαίδευσης Χρήστος Ταουσάνης. Ο κ. Ταουσάνης αναφέρει το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης της Κοζάνης, ως παράδειγμα τμήματος με πολύ χαμηλή βάση.
«Ακόμα και παιδιά που δεν έγραψαν καλά δεν πρέπει να απελπίζονται και πρέπει να περιμένουν να δουν τι γίνεται με τις βάσεις» λέει ο κ. Ταουσάνης και προσθέτει πως φέτος παιδιά που δεν πήγαν καλά, είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε τμήματα Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μαθηματικών.

- Advertisement -

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νέα τμήματα που προέκυψαν απο τις συγχωνεύσεις ΤΕΙ και ΑΕΙ, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς υποψήφιους. Λίγο η καθυστερημένη ανακοίνωση των προγραμμάτων σπουδών, λίγο ο φόβος του άγνωστου και λίγο το ότι τα περισσότερα βρίσκονται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, κράτησαν τις βάσεις τους χαμηλά.
Οκτώ τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 6000 μορίων.
«Το Μαθηματικό στην Καστοριά έχει βάση τα 9.200 μόρια, η Εργοθεραπεία που είναι μια σχολή περιζήτητη στην Πτολεμαίδα έχει βάση 14.700. Οι Πολυτεχνικές της Κοζάνης παρέμειναν σε καλό επίπεδο, δείχνοντας ότι έχουν κατακτήσει μια υψηλή θέση στην επιλογή» λέει ο Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηλίας Μιχαηλίδης.
Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει εντυπωσιακά χαμηλές τις φετινές βάσεις, ενώ θεωρεί εν μέρει υπεύθυνο για την κατάσταση και τον μεγάλο αριθμό εισακτέων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας μαθητής απο ΓΕΛ εισήχθη στο Πανεπιστήμιο με βαθμό 4.7, ενώ μαθητής απο ΕΠΑΛ πέρασε με μόλις 840 μόρια.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πέρασαν σε κάποια σχολή.
«Όλα τα παιδιά σήμερα έχουν χαμόγελα» λέει ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Φρονιστών Δυτικής Μακεδονίας Ν. Τσιτσιρίκης και συμπληρώνει ότι «περνούν σε σχολές που αξίζει να σπουδάσουν, να αγαπήσουν και στη συνέχεια να μετεξελιχθούν».

Μοιραστείτε την είδηση