Προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης στη σκιά των εξελίξεων στη ΔΕΗ

4 Min Read

Προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα πέρασαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, «σφραγίστηκε» από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και του business plan της ΔΕΗ.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι το σενάριο είναι καταστροφικό και δεν αφήνει περιθώρια χρόνου για διορθωτικές κινήσεις.
«Η προκάτοχη δημοτική αρχή δεν παρέδωσε ούτε μια μελέτη που να διεκδικεί πόρους από το ΕΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Μαλούτας, ασκώντας κριτική στο Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ εστίασε στην ανάγκη εκπόνησης μελετών που θα μπορούν να κατευθύνουν τον δήμο σε νέες εξελίξεις υπό το πρίσμα της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Ο δήμαρχος Κοζάνης είπε, επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκινήσει η πλατεία Λασσάνη στο τέλος του 2020.
«Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος από πολιτική πράξη που θα έπρεπε να είναι, είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειριστική διαδικασία, καθότι η ΚΥΑ του 2018 θέτει αυστηρά όρια και κάνει πολύ περιορισμένο το εύρος των κινήσεων» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάρκος Φλώρος.
Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 86 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 αφορούν σε έργα και χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και τοπικού πόρου και τα υπόλοιπα είναι τακτικές επιχορηγήσεις, ίδιοι πόροι και ανταποδοτικά.
«Εκείνο που προέχει είναι να μειώσουμε τις δαπάνες, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική πολιτική και να επενδύσουμε εκεί» ανέφερε ο κ. Φλώρος, διευκρινίζοντας ότι 7 εκ. θα δοθούν στην κοινωνική πολιτική και 3,5 στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Σε ότι αφορά στις δυνατότητες του προϋπολογισμού να γίνει αναπτυξιακός, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι μπορεί να γίνει σε μικρό βαθμό από τους ίδιους πόρους, αλλά κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σε ότι αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σημανδράκος περιλαμβάνει πρόβλεψη για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που θα μπορούν να εισηγηθούν έργα προς εκτέλεση. «Θέλουμε να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους των κοινοτήτων και να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκτελέσουν έργα, εκτός ασφαλτοστρώσεων και οδοποιίας, που θα βελτιώσουν τις ζωές και την καθημερινότητά τους» ανέφερε ο κ. Σημανδράκος.
Σχολιάζοντας προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης είπε ότι «είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι η σφραγίδα μας θα παραμείνει. Η πενταετία άφησε πίσω της πολλά τόσο σε επίπεδο οικονομική διαχείρισης, όσο και τεχνικών έργων με έμφαση στο ΕΣΠΑ», ενώ χαρακτήρισε ρεαλιστικό το τεχνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Ιωαννίδης άσκησε κριτική στη διοίκηση του δήμου, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε δει το στίγμα της τοπικής αρχής και το προγραμματικό της πλαίσιο έξι μήνες μετά τις εκλογές και τριεσίμιση μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της».
Σπουδαίο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης που τον υπερψήφισε, ενώ αντίθετα καταψήφισαν τόσο ο Κώστας Κύργιας που τόνισε ότι δεν απαντά σε ζωτικά προβλήματα, όσο και ο Φώτης Κεχαγιάς που εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για το μέλλον έργων ενταγμένων στο Φιλόδημο.
Στο μεγάλο θέμα της ΔΕΗ αναφέρθηκε και εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Νώντας Στολτίδης.

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση