Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Αδικεί το Πανεπιστήμιο η εικόνα που δόθηκε για τις χαμηλές βάσεις

3 Min Read

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στις χαμηλές βάσεις κάποιων τμημάτων του έπεσαν αυτές τις μέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Η είδηση ότι μαθητής ΕΠΑΛ συγκέντρωσε στις πανελλαδικές μόλις 840 μόρια και με 0,8 μπήκε στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου έκανε το γύρο της Ελλάδας μαζί με την είδηση για εισαγωγή στο τμήμα Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας απο Γενικό Λύκειο με 4.490 μόρια.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρο Θεοδουλίδη η απομόνωση αυτών των αριθμών και των περιπτώσεων αδικεί το Πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων με υψηλές βάσεις που δεν αναφέρθηκαν.
«Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή όσο παρουσιάζεται απο την αναφορά ενός απλού αριθμού» λέει ο κ. Θεοδουλίδης, εξηγώντας πως οι πανελλαδικές είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης που προσδιορίζεται με βάση τη χρονιά, τη συμμετοχή και την δυσκολία των θεμάτων.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί μας εντυπωσιάζουν τόσο αυτοί οι αριθμοί, την ώρα που ένας στους τέσσερις γράφει κάτω απο τη βάση» συμπληρώνει ο κ. Θεοδουλίδης που επισημαίνει ότι η ποιότητα ενός τμήματος δεν εξαρτάται απο τη βάση του, αλλά απο την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και του επιστημονικού προσωπικού που το πλαισιώνει.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που θέτει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου για την επιλογή είναι ότι οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν με βάση ποιοτικά, αλλά γεωγραφικά κριτήρια, ενώ η βάση δείχνει τον τελευταίο και όχι τον πρώτο φοιτητή.
Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Θεδουλίδη, είναι ότι σ’ ένα νέο τμήμα του Πανεπιστημίου η βάση είναι 6000 μόρια, αλλά ο πρώτος μπήκε με περισσότερα απο 15000 μόρια και το αντίστοιχο παλιό του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει 7000 μόρια βάση.
Ο κ. Θεοδουλίδης λέει ότι η διακύμανση είναι αναμενόμενη και ικανοποιητική με βάση το γεγονός ότι ένα μικρό Πανεπιστήμιο συγχωνεύθηκε με ένα μεγάλο ΤΕΙ. «Υπάρχουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις του τμήματος Ψυχολογίας, αλλά και των Χημικών Μηχανικών» αναφέρει ο Πρύτανης.
Το ζήτημα απασχολεί τη διοίκηση του ιδρύματος που θα το εξετάσει αναλυτικά μέσα απο ομάδα εργασίας που θα χρησιμοποιήσει επιστημονικά εργαλεία για το σκοπό αυτό.
«Θεωρώ χρέος μας και στρατηγική να ενισχύσουμε τα νέα τμήματα, έστω κι αν αυτά φέτος είχαν χαμηλές βάσεις» καταλήγει ο κ. Θεοδουλίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Μοιραστείτε την είδηση