Ψάξτε πριν πιστέψετε

1 Min Read

Ο ΣΚΑΙ τις προάλλες, προκειμένου να πλαισιώσει το θέμα των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, είπε να χρησιμοποιήσει ένα βίντεο του 2018. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ για την Ουκρανία με τίτλο «Συγκλονιστικές εικόνες από τα καταφύγια – Ζουν με τον τρόμο» πρόβαλε βίντεο με ατύχημα σε κυλιόμενη σκάλα στη Ρώμη (https://www.youtube.com/watch?v=sWDng_36hwY&t=23s).

Και τι έγινε, θα μου πείτε; Το Mega, το 2015, είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφία ηλικιωμένης γυναίκας στη Νότια Αφρική το 2012, σε ρεπορτάζ που αφορούσε στα όσα διαδραματίστηκαν έξω από τα ΑΤΜ με την επιβολή των capital controls. Αυτή βόλεψε, αυτή έβαλαν οι αρχισυντάκτες, προκειμένου να δώσουν… κι άλλο πόνο. Ε, τους επιβλήθηκε κι ένα πρόστιμο 20.000 ευρώ και η ζωή συνεχίστηκε.

- Advertisement -

Με αυτά, θέλω να πω ότι αν στα μεγάλα ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα, στα οποία (ελπίζουμε!) δουλεύουν επαγγελματίες, συμβαίνουν όλα αυτά, δεν θέλουμε να φανταστούμε τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκεί που μαίνεται ο  πόλεμος των trolls.

Επομένως, ό,τι διαβάζετε, ψάξτε το και αλλού. Και ακόμα περισσότερο, αν χρειαστεί. Κι αυτό, γιατί μέσα στο χάος της πληροφορίας, το δυσκολότερο απ’ όλα αποδεικνύεται να βρεις ειδήσεις που να υπακούν στους βασικούς κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Μοιραστείτε την είδηση