Ψήφισμα του Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. «Προσχολικής Αγωγής-Παιδείας –Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού για την ένταξη του Δήμου στο πιλοτικό πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

3 Min Read

Με το παρόν ψήφισμα (αριθ. απόφασης 24/2018), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Προσχολικής Αγωγής-Παιδείας –Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, θέλουμε να εκφράσουμε έντονα και μετ’ επιτάσεως την αντίθεση και τη βαθιά ανησυχία μας για την ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα της «δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης».
Σαν Διοικητικό Συμβούλιο ενός Νομικού Προσώπου, επιφορτισμένο με τη λειτουργία Σχολικών Μονάδων, κάτω από αντίξοες οικονομικά συνθήκες, στοχεύουμε και εργαζόμαστε για την ομαλή και την απρόσκοπτη λειτουργία τους, ώστε να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο, που δεν είναι άλλο από τη σωστή εκπαίδευση και διαμόρφωση νέων πολιτών.
Δεν είμαστε Πολιτικοί, δεν κάνουμε Πολιτική, υποχρέωσή μας όμως είναι να εκφέρουμε άποψη, από τη στιγμή μάλιστα που πιστεύουμε ότι μία τέτοια απόφαση μπορεί να δυσχεράνει το έργο μας.
Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να έχει ωφέλεια και θετικό αντίκτυπο σε Παιδικούς Σταθμούς μεγάλων πόλεων, με μεγάλο αριθμό παιδιών και πιθανόν ελλιπείς κτιριακές υποδομές, αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυται και θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργικά (στην καλύτερη περίπτωση) σε σχολικές μονάδες σαν του Δήμου μας.
Επίσης η μη δυνατότητα επιλογής των γονέων είναι ένα ζήτημα, που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά το αφήνουμε στην κρίση των άμεσα ενδιαφερομένων.
Αυτό που μας δημιουργεί (δικαιολογημένα θεωρούμε) ερωτηματικά είναι ο τρόπος επιλογής των «πιλοτικών Δήμων». Επιλογή που αφήνει εκτός –τουλάχιστον στο νομό μας- τους μεγάλους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και συγκαταλέγει το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και Βοίου.
Ποια αλήθεια ήταν τα κριτήρια; Ποιος ο σκοπός; Ποιος απέφυγε τον σκόπελο της Υπουργικής απόφασης; Και γιατί ο Δήμος μας δεν αντέδρασε, όπως θα έπρεπε στην ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα;
Δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε απάντηση στα εύλογα ερωτήματά μας, αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, είναι τα πολλά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, και αυτό γιατί: η εφαρμογή του προγράμματος (στα δικά μας δεδομένα) πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, λόγω έλλειψης μαθητών, με πιθανό επακόλουθο τις απολύσεις συναδέλφων, καθώς και στην απένταξή μας από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία έχουμε άμεση ανάγκη για τη λειτουργία των Σταθμών μας.
Δεν κινδυνολογούμε, όσα αναφέρουμε είναι μπροστά μας, γι’ αυτό ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να επανεξεταστεί –σοβαρά αυτή τη φορά- η ένταξη του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στο πρόγραμμα της «δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης» πριν βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες και αμετάκλητες εξελίξεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μοιραστείτε την είδηση