Ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών και υπέρ του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

4 Min Read

Tην αντίθεσή του στο Άρθρο 179 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, που έγινε πλέον Νόμος του Κράτους και με το οποίο προωθείται η μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων, σε ιδιώτες, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης.
Aναλυτικά το ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε νομοθετική παρέμβαση όπως αυτή του άρθρου 178 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, με την οποία προωθείται η μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων, σε ιδιώτες.
• Ζητά από την Κυβέρνηση να καταργήσει την επίμαχη διάταξη και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συνταχθούν μαζί μας και να στηρίξουν αυτό το αίτημα.
• Ζητά την άμεση κατάργηση κάθε απαγόρευσης ή αυστηρού περιορισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε δημοτικές υπηρεσίες κρίσιμες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
• Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους και όλους εκείνους που μάχονται καθημερινά για σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες.»
Ψηφισμα και για το ΚΕΘΕΑ
Υπέρ του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ τάχθηκε, με την κατά πλειοψηφία απόφαση του, στη χθεσινή του (4/11/2019) συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νόντας Στολτίδης, που έφερε το θέμα αυτό, για δεύτερη συνεδρίαση προς συζήτηση, αφού εξέφρασε τη στήριξή του στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι για την όποια υπόνοια υπάρχει για τον οικονομικό έλεγχο του Κέντρου, υπεύθυνοι είναι οι ορκωτοί λογιστές, που μέχρι τώρα δεν έχουν διαπιστώσει καμία παρατυπία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, αφού επικρότησε την επιτυχημένη πορεία του Κέντρου τάχθηκε υπέρ του αυτοδιοίκητου, όπως και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λευτέρης Ιωαννίδης και οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μιχαηλίδης και Βαγγέλης Σημανδράκος.
Αρνητική στάση κράτησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Φώτης Κεχαγιάς, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει το Κράτος να συμμετάσχει στη διοίκηση του Κέντρου και να ελέγχει τις δαπάνες, καθώς το χρηματοδοτεί κάθε χρόνο με 20 εκ. ευρώ.
Στην παρέμβασή του ο επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης «Ορίζοντες», Νίκος Τσακμάκης, αφού τάχθηκε κατά της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου να διορίσει διοίκηση στο ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι από την ίδρυσή του, η διοίκηση του Κέντρου εκλέγεται από πρώην εξαρτημένα άτομα, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, όσο επίσης και από τους γονείς τους, αλλά και εργαζομένους του Κέντρου.«Mε αφορμή την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο:
Αναλυτικά το ψήφισμα:
Καταδικάζουμε τη βίαιη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός καταξιωμένου Οργανισμού που εδώ και 4 δεκαετίες έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειές τους.
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ΚΕΘΕΑ και στο μοντέλο λειτουργίας του, που θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, αποκοπή από την κοινωνία και αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου,
Με πληροφορίες ΕΡΤ Κοζάνης Μάκης Νασιάδης

Μοιραστείτε την είδηση