Ψηλά το κεφάλι. Της Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Απανωτά τα χτυπήματα της μοίρας, απανωτές και οι χαρές λένε. Δεν έχουν άδικο. Απλά κάποιες φορές σου τελειώνει η υπομονή. Κουράζεσαι να περιμένεις να γυρίσει αυτός ο περιβόητος τροχός που φέρνει όσα επιθυμείς. Κι αυτές οι χαρές, δεν κρατάνε πολύ. Περνάνε τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να τις απολαύσεις όσο θα ήθελες.

Είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή σου που  νιώθεις ότι η τύχη σου σε έχει εγκαταλείψει και παλεύεις να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις. Δεν θέλεις άλλα δάκρυα στα μάτια σου, μόνο χαμόγελα. Από αυτά τα χαμόγελα που μαζί τους χαμογελά και η ψυχή σου.

Είναι τόσο ανθρώπινο αυτό. Η ζωή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Εκεί που σε πάει ψηλά, σε ρίχνει πάλι κάτω. Και πάλι από την αρχή. Δοκιμάζει τις αντοχές σου. Παίζει με τα όριά σου. Σε σπρώχνει στον γκρεμό αλλά δεν σε αφήνει να πέσεις. Εκνευρίζεσαι, απογοητεύεσαι, ξεσπάς κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι «γιατί σε μένα;». Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι μόνο σε σένα. Εκτός από σένα , κάθε άνθρωπος κουβαλά τις σκέψεις του, τα δικά του προβλήματα, τα δικά του ΓΙΑΤΙ. Ανθρώπινα κι αυτά. Σημασία έχει να μην τα περνάς μόνος και κυρίως να μην  χάνεις τον εαυτό σου.

Σου το έχουν πει πολλές φορές σίγουρα «Μην το βάζεις κάτω». Κι έχουν δίκιο. Η ζωή είναι μία διαρκής μάχη. Με ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Όλες θα τις ζήσεις. Άλλες θα τις κρατήσεις μέσα σου, σαν πολύτιμο θησαυρό, κι άλλες θα τις κρύψεις καλά ώστε να μην τις θυμάσαι και πληγώνεσαι. Δεν θα τις ξεχάσεις όμως, γιατί για σένα ήταν μάθημα ζωής. Από αυτά τα μαθήματα που καταλαβαίνεις ποιες είναι οι αντοχές σου, πόσο σημαντικός είσαι για κάποιους ανθρώπους και πόση αξία έδωσες σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν άξιζαν.

Να θυμάσαι,  τα προβλήματα είναι για τους ανθρώπους και οι μάχες το ίδιο. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσει, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό έχει σημασία. Ο τρόπος που επιλέγεις να διαχειριστείς κάθε κατάσταση της ζωής σου. Ακόμη κι αν  χάσεις, κάτι θα έχεις κερδίσει. Την εμπειρία, τη σοφία της ζωής. Αυτό να θυμάσαι.

Σε κάθε κατάσταση που θεωρούμε ότι είναι αρνητική πρέπει να προσπαθούμε να εντοπίζουμε τα θετικά της στοιχεία. Σαν το σκοτάδι, που όσο κι αν τρομάζει κάποιους, άλλους τους γοητεύει με τη μαγεία του. Κι όπως λένε, η νύχτα είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να δεις τα άστρα. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Η μέρα κάποιες φορές γίνεται κουραστική. Θέλεις την ηρεμία της νύχτας και τη γαλήνη που σκορπά το σκοτάδι. Το χρειάζεσαι σαν ηρεμιστικό μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας.

Με το κεφάλι ψηλά, προχώρα και μην κοιτάς πίσω. Κι αν κουράστηκες να περιμένεις αυτόν τον περιβόητο τροχό να γυρίσει, τότε γύρισέ τον εσύ. Στο χέρι σου είναι.

Μοιραστείτε την είδηση