“Διερευνητικές” οι επαφές Μουσουρούλη με τους φορείς της περιοχής

4 Min Read

Αλλεπάλληλες  συναντήσεις έχει από τη Δευτέρα το πρωί, που βρίσκεται στην περιοχή ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.

Από τα πρώτα συμπεράσματα των συναντήσεων ο κ. Μουσουρούλης φαίνεται πως  έχει έρθει στην περιοχή, προκειμένου να τη «χαρτογραφήσει», να γνωρίσει από κοντά τους φορείς και να δει τις αντιδράσεις καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάτι που δεν ήταν ήδη γνωστό.

- Advertisement -

Το ενδιαφέρον φυσικά των φορέων στρέφεται στο περίφημο Master Plan, που ήδη εκπονείται και σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε στους συνομιλητές του πως θα ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση του χρόνος διαβούλευσης  2 μηνών, όπου εκεί όλοι οι φορείς θα μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους.

«Δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα με το master plan», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας πως “όλοι μαζί θα  το γράψουμε. Έχουν αποτυπωθεί κάποιες θέσεις σε χαρτί στην Αθήνα, ιδέες που καταγράφονται εδώ είναι πολύτιμες, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις είναι εξαιρετικά μεγάλες”.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Μουσουρούλης και στο μεταβατικό πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια, πριν γίνουν διαθέσιμα τα κονδύλια της Ε.Ε. για τη μεταλιγνιτική. Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε πως θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Για το θέμα των τηλεθερμάνσεων ο κ. Μουσουρούλης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, πως θα λειτουργήσουμε με φυσικό αέριο και θα πρέπει να τρέξουν άμεσα τα έργα, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, καθώς μετά δεν θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες.

“Το Master plan θα δώσει βιώσιμες λύσεις για τις υφιστάμενες τηλεθερμάνσεις και την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε περιοχές, που δεν έχουν τηλεθέρμανση” ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης.

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε μάλιστα πως υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. |Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει επάρκεια πόρων, τα δύσκολα είναι πως από ένα σημείο και μετά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ  δεν χρηματοδοτούν δράσεις φυσικού αερίου, άρα θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα”.

Ο κ. Μουσουρούλης είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Διαχειριστική Αρχή, τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, το Δήμαρχο Κοζάνης, στελέχη της ΔΕΥΑΚ, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, στελέχη της ΑΝΚΟ κ.α.

Την Τετάρτη στο Δήμο Εορδαίας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Κοζάνης, στο  Δήμο Εορδαίας θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη  ο Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης στο πλαίσιο της πολυήμερης παραμονής του στη Δυτική Μακεδονία όπου και θα έχει σειρά επαφών με φορείς του τόπου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο κ. Μουσουρούλης αρχικά θα επισκεφθεί την υπό  κατασκευή Μονάδα Πτολεμαΐδα V και  το Διοικητήριο του Λ Κ Δ Μ μεταβαίνοντας στη συνέχεια στο Δημαρχείο όπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον ίδιο και τους επικεφαλής των πτερύγων της Αντιπολίτευσης, τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας, αντιπροσωπεία των Συνδικαλιστικών Σωματείων «Σπάρτακος» και « Ένωση», το Εργατικό Κέντρο και άλλους εκπροσώπους Συνδικάτων. Επισήμανε ότι ο Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης γνωρίζει, από τις συναντήσεις του προηγούμενου διαστήματος με τα μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και των Ενεργειακών Σωματείων τα αιτήματα της περιοχής, τις Μελέτες και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την περιοχή

Μοιραστείτε την είδηση