“Συνάντηση Χορωδιών” το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

9 Min Read


Για μια ακόμα χρονιά ο “Σπάρτακος”, η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ σας καλούν να γίνεται συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι “Συνάντηση Χορωδιών” που έχουν ετοιμάσει με τη συνδρομή της Χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.
Η μουσική εκδήλωση “Συνάντηση Χορωδιών” που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, αποτέλεσε εξ’ αρχής ένα γεγονός που ο κόσμος αγκάλιασε ένθερμα και στήριξε με την παρουσία του.
Σκοπός του μουσικού αυτού συμβάντος δεν είναι άλλος από το:
Να αναγνωρίσει τη συμβολή των εργαζομένων που κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάζονται νυχθημερόν για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Να προωθήσει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και του ομίλου ΔΕΗ
Να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο και το αναπτυξιακό έργο της επιχείρησης που είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολυσχιδές σε μια περίοδο παρατεταμένης και πολυδιάστατης κρίσης.
Οι στόχοι αυτοί παραμένουν διαχρονικά και δυνατοί με την συμβολή και στήριξη όλων των εμπλεκομένων και την αμέριστη συμμετοχή του κοινού.

Ιστορικό Χορωδίας ΔΕΔΔΗΕ

- Advertisement -

Η Χορωδία της ΔΕΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1978, από μια ομάδα υπαλλήλων της και σταδιακά στελεχώθηκε και συμπληρώθηκε και από συγγενείς και φίλους τους, με κοινή την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι.

Στη συνεχή δραστηριότητα της, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να αναπτύξει μια πολύ σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας, συμμετέχοντας, είτε σε αυτόνομες συναυλίες και ρεσιτάλ, είτε σε Χορωδιακά Φεστιβάλ, αλλά και συμπράττοντας με πολλές άλλες ονομαστές Χορωδίες και Ορχήστρες, σε όλη την Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Τσεχία, Σουηδία, Βουλγαρία, Κύπρο κλπ).
Με την καθοδήγηση στο παρελθόν, των Μαέστρων Θανόπουλου Ιωάννη, Ζησόπουλου Χριστόφορου, και Παπαθανασίου Κων/νας, έχει μελετήσει πλούσιο ρεπερτόριο διαφόρων εποχών και συνθετών.

Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες συνθέτες, με επώνυμους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, καθώς και με πολλούς λυρικούς καλλιτέχνες. Έχει, επίσης, εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Παναθηναϊκό Στάδιο, Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά.). Τέλος, έχει λάβει μέρος σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. στις τελετές έναρξης και λήξεις των Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004», στην παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης και στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου το 1997.

Το πλούσιο ρεπερτόριό της αποτελείται από έργα διαφόρων εποχών (από προκλασικό τραγούδι μέχρι και τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μουσική), έχει δε διακριθεί σε έργα Ελλήνων συνθετών και σε Δημοτικά τραγούδια.

Το 2012, μετά ην απόσχιση του Κλάδου Διανομής της Επιχείρησης η Χορωδία μετονομάστηκε, σε Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, αριθμεί περί τα 40 ενεργά μέλη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Χορωδίας ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, από τον Φεβρουάριο του 2005, είναι ο Μαέστρος κ. Κωστής Κωνσταντάρας.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 2002 και από το 2009 στεγάζεται στο καινούριο κτήριο στη νότια είσοδο της πόλης. Η δύναμή του πλέον ανέρχεται στους 230 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που προέρχονται κυρίως από την πόλη της Πτολεμαΐδας και τα γύρω χωριά, ενώ ένα αξιοσημείωτο και ολοένα αυξανόμενο ποσοστό τους είναι κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης.
Στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος διδάσκονται όλα τα διδακτικά αντικείμενα που υπάρχουν και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες και όπως προβλέπουν τα επίσημα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του υπουργείου. Επιπλέον, όμως, οι μαθητές και μαθήτριές του λαμβάνουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη μουσική παιδεία μέσω μιας μοναδικής ποικιλίας μουσικών μαθημάτων, όπως είναι τα θεωρητικά μαθήματα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, τα υποχρεωτικά μουσικά όργανα (πιάνο και ταμπουράς), η αρμονία και το dictee, η ιστορία μουσικής με μορφολογία, καθώς και η διδασκαλία ενός οποιουδήποτε άλλου μουσικού οργάνου της προσωπικής επιλογής τους σε ατομικό επίπεδο!
Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, αν και έχει λιγότερο από είκοσι χρόνια ζωής, παρουσιάζει ήδη πολύπλευρη δράση σε εγχώριο και όχι μόνο επίπεδο. Η παρουσία του σε όλα τα μουσικά φεστιβάλ ανά την επικράτεια είναι συνεχής σε ετήσια βάση τόσο με το παραδοσιακό σχήμα όσο και με το ευρωπαϊκό, ενώ έχει αναπτύξει στενές συνεργασίες με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, έχει παρουσιάσει μέρος των δράσεων του με μορφή συναυλιών ακόμη και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (Λονδίνο, Βιέννη και Ρώμη). Τέλος, η παρουσία του σχολείου είναι πανθομολογούμενη και αυτονόητη σε όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και όλου του νομού.
Το άριστο κλίμα που υπάρχει στη σχολική μονάδα, το υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς και μαθητικής κουλτούρας που οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδεικνύουν σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας, οι σημαντικότατες και συνεχείς επιτυχίες τους τόσο στο αμιγώς γνωστικό κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και στις μουσικές επιδόσεις και το εντονότατο ενδιαφέρον να αποτελέσουν όλοι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, μέρος της ζωής και της δράσης του σχολείου, όλα αυτά αποτελούν απτές αποδείξεις της καταξίωσης του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας στις συνειδήσεις όλων όσοι εμπλέκονται στα εκπαιδευτικά δρώμενα, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
¨ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ¨

Η τάση για τη χορωδιακή απόδοση των τραγουδιών είναι έμφυτη στους κατοίκους του Βελβεντού και μεγάλη η αγάπη τους γι’ αυτού του είδους τη μουσική. Ανέκαθεν υπήρχαν στον τόπο μας ερασιτεχνικές χορωδίες διαφόρων ειδών (έντεχνες, παραδοσιακές, εκκλησιαστικές).
Η Μικτή Χορωδία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 από ερασιτέχνες χορωδούς υπό την οργάνωση και τη διδασκαλία του συγχωριανού μας Δημήτρη Χρύσου και υπό την σκέπη του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ανήκει στο Σύλλογο Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές” ο οποίος συστάθηκε από πρωτοβουλία των μελών της χορωδίας.

Σκοπός της δημιουργίας και της λειτουργίας της είναι η διάσωση της μουσικής μας παράδοσης και η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσα από τη μουσική καλλιέργεια και την ανακάλυψη νέων μουσικών δρόμων.
Γι΄ αυτόν το λόγο έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα με απώτερο σκοπό να τροφοδοτεί το ένα το άλλο. Έτσι σήμερα λειτουργούν: Η τετράφωνη μικτή ενηλίκων, η τρίφωνη εφηβική κοριτσιών και η δίφωνη παιδική χορωδία.
Το τμήμα ενηλίκων αποτελείται από 44 μέλη και το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τραγούδια από όλο το φάσμα και τον πλούτο της ελληνικής και ξένης μουσικής.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο Βελβεντό (με κορυφαία εκδήλωση την συναυλία-συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αύγουστο του 2014). Η μικτή χορωδία έχει εμφανισθεί με επιτυχία σε χορωδιακές εκδηλώσεις και σ’ άλλες πόλεις της χώρας μας, αλλά και εκτός Ελλάδος. Από τον Απρίλιο του 2006 διοργανώνει με επιτυχία κάθε χρόνο συναντήσεις χορωδιών στο Βελβεντό.

Το Νοέμβριο του 2013, τον Μάρτιο του 2015 και τον Νοέμβριο του 2017 συμμετείχε στο 6ο , 7ο και 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Χορωδιών – Ορχηστρών του Συνδέσμου Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Τον Μάρτιο του 2016 η μικτή χορωδία πήρε μέρος στο Διεθνές φεστιβάλ χορωδιών και χορού στην Βουδαπέστη.
Τον Απρίλιο του 2018 η χορωδία ενηλίκων πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. στον Πειραιά, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.
Το Μάρτιο του 2011 σχηματίστηκε η παιδική χορωδία, που αποτελείται από 25 παιδιά κι ένα χρόνο αργότερα σχηματίστηκε η Εφηβική χορωδία κοριτσιών που αποτελείται από 20 χορωδούς.

Τη διδασκαλία και τη διεύθυνση όλων των τμημάτων έχει αναλάβει από το 2008 η Αλεξάνδρα Παπά.

Μοιραστείτε την είδηση