Ρεπορτάζ φιλοξενεί η «Κ» με υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου για τις πόλεις στο «κόκκινο» και πρωταγωνίστρια την Κοζάνη.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ
Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», στην Πάτρα, μια γυναίκα που δουλεύει στο προσωπικό καθαριότητας νόσησε στο τέλος του περασμένου χρόνου και την τελευταία εβδομάδα νόσησε πάλι, αυτή τη φορά «κόλλησε» από τον άνδρα της κορωνοϊό. Γιατροί του νοσοκομείου με τους οποίους μίλησε η «Κ» σημείωσαν ότι δεν είναι το μόνο περιστατικό στην αχαϊκή πρωτεύουσα που έχει κερδίσει τον τίτλο της «πρωτεύουσας της βρετανικής μετάλλαξης», στην οποία μάλλον οφείλεται η επανανόσηση, καθώς και σε αντιεμβολιαστές. Αυτό το τελευταίο έχει αντίκτυπο και στον τοπικό ρυθμό των εμβολιασμών. Σύμφωνα με ανάρτηση της προέδρου του ιατρικού συλλόγου, Αννας Μαστοράκου, στην οποία μας παρέπεμψε, το 14% του πληθυσμού της Αχαΐας φαινόταν την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κάνει την πρώτη δόση (όσο και στην Κοζάνη) και το 5% και τη δεύτερη (όσο και στην Κοζάνη).
Το ποσοστό δεν είναι χαμηλότερο από τα άλλα επαρχιακά κέντρα της χώρας, που με εξαίρεση τα Γιάννενα, το Λασίθι και το Κιλκίς βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Ομως στην Πάτρα είναι πολύ πιο διαδεδομένος ο ιός. Στις αρχές του 2021 η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας είχε κάτω από 150 κρούσματα και στο τέλος της περασμένης εβδομάδες πάνω από 1.000 (1.062). Το 82%, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ήταν συμπτωματικά ενώ ο ρυθμός αύξησής τους είναι 46%. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν άνοιξαν τα καταστήματα στην Πάτρα.
Στο τέλος Ιανουαρίου, εκεί είχαν εντοπισθεί τα πρώτα μαζικά περιστατικά βρετανικής μετάλλαξης, «που σήμερα κυριαρχεί απόλυτα στην πόλη», σύμφωνα με την κ. Άννα Μαστοράκου. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι «γύρω από το καρναβάλι έγιναν συγκεντρώσεις σε σπίτια –δύο περιπτώσεις πολύ μεγάλων προστίμων αφορούσαν την ευρύτερη περιοχή– ενώ δεν σταμάτησαν οι συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους παρά τα μέτρα που πήραν, π.χ., οι διοικήσεις των δύο τοπικών νοσοκομείων για τον συγχρωτισμό στις αυλές τους.
Τα τελευταία μέτρα στην Πάτρα απέδωσαν, καθώς οι ημερήσιες εισαγωγές που στον «Άγιο Ανδρέα» έφθαναν ημερησίως τις 25, 26 και 27, ήταν στα μέσα της εβδομάδας κάτω από 20. Η μέση ηλικία των ασθενών έχει μειωθεί σε όλη την Ελλάδα από τα 79 έτη στην ηλικία 55-65. Η κλινική τους εικόνα ωστόσο παρά το πλήθος των περιστατικών, πολύ μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα κύματα, δεν έχει αλλάξει. Η προϊσταμένη της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Πατρούλα Μανωλοπούλου, είπε στην «Κ» ότι «η αντιμετώπιση είναι διαφορετική καθώς οι ιατρικές αποφάσεις δεν παίρνονται εν θερμώ για διασωλήνωση. Είναι πρώτη φορά που εκτιμάμε όλοι μαζί το δύσκολο περιστατικό».
Το πρόβλημα της διασωλήνωσης του αρρώστου στην ώρα του και όχι πρόωρα είναι ένα μεγάλο δίλημμα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Η μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτά τα περιστατικά οδηγεί σε πιο γρήγορα εξιτήρια, που δεν είναι πάντα και πιο «επιθετικά», δηλαδή πρώιμα χωρίς να έχει γίνει αυτάρκης ο ασθενής. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση έχει και την άλλη πλευρά. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, εκείνο του Ρίου, οι εισαγωγές που γίνονται τώρα είναι πιο «επιλεκτικές» σε σύγκριση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα. «Τα περιστατικά αυτού του κύματος είναι μάλλον περισσότερα, συνεπώς και τα βαρύτερα είναι πιο πολλά», λέει η επιδημιολόγος Καρολίνα Ακινόσογλου. Το πλήθος των περιστατικών στα δύο νοσοκομεία παίζει ρόλο και στην ποιότητα των υπηρεσιών, κάτι που έμμεσα έθιξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι «εισαγωγές ασθενών COVID στα νοσοκομεία της Αχαΐας για τον Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, έχουν αυξηθεί… κατά 164,29%». Την Παρασκευή αποφασίστηκε να ανοίξει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη με click away και στην Αχαΐα με «όρους» Αττικής.
Το ακορντεόν
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας δεν ακολούθησε τον δρόμο των συναδέλφων του της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας να διαμαρτυρηθεί για την παράταση του κλεισίματος των μαγαζιών». Με τέτοια νούμερα, λέει στην «Κ», «τι να πω;». Ο νομός ήταν μακράν ο πιο επιβαρυμένος της χώρας στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο αριθμός των ασθενών με COVID που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου μέχρι και την 1η Απριλίου, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%. Με 60 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ο νομός με τα γειτονικά Γρεβενά «οδηγούσαν» την επιδημία στην Ελλάδα. Οσο και αν φαίνεται παράξενο, γι’ αυτό το τέταρτο lockdown της Κοζάνης «ευθύνεται» λιγότερο η πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΕΟΔΥ. Το πρόβλημα «εμφανίζεται στα χωριά, όπου δεν τηρούνται αλλά και δεν αστυνομεύονται τα μέτρα. Αλλά και στις συγκεντρώσεις στα σπίτια, που έγιναν πολλές, από νέους κυρίως ανθρώπους, τον περασμένο μήνα. Αυτοί μετέφεραν τον ιό σε μεγαλύτερους, πιο ηλικιωμένους».
Την εβδομάδα αυτή μετέβη στον νομό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε μία προσπάθεια να βρει διέξοδο για το νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου την περασμένη εβδομάδα στα επείγοντα περίμενε 16 ώρες ασθενής με κορωνοϊό προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι στην περιοχή. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναζήτησε με τους τοπικούς παράγοντες λύση σε μια τοπική ιδιωτική κλινική που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα καρδιολογικά και άλλα βαριά περιστατικά του νοσοκομείου της πόλης ώστε να μετατραπεί αυτό σε αποκλειστικό νοσοκομείο COVID. Τελικά οι γιατροί που την επισκέφθηκαν την έκριναν ακατάλληλη. «Αυτή είναι η διαφορά του λεκανοπεδίου με τις περιοχές της επαρχίας με μεγάλο φορτίο, οι εναλλακτικές μας εκεί και στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίτερα», τόνισε στην «Κ» κυβερνητική πηγή.
Πηγή: kathimerini.gr