Τη δυνατότητα να εντάξουν ηλεκτρονικά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων -ή κατ’ εξαίρεση και των 24ρων-και οφειλές τους προς την εφορία οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η εφαρμογή για την ένταξη των οφειλών αυτών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή υπό προϋποθέσεις και των 24ρων δόσεων.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εκεί υπάρχει η ένδειξη για την είσοδο τους στη σχετική εφαρμογή. Μετά την είσοδό τους, το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet για να επιλέξουν ποιές οφειλές τους, οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες, μπορούν να εντάξουν στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 12 δόσεις. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει μεγάλο αριθμό φορολογούμενων τα τακτοποιήσει τις οφειλές του και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.
H δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων αφορά και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ λήγει σήμερα ενώ ήδη από το πρωί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) άνοιξε η ειδική εφαρμογή στην οποία μπορούν να μπουν οι φορολογούμενοι κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών τους στο TAXIS, προκειμένου να ρυθμίσουν τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 12 δόσεις.
Περίπου 7.000 χρήστες μπήκαν στην πλατφόρμα του Taxisnet που αφορά στην υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την Τετάρτη που άνοιξε η εφαρμογή.
Επιπροσθέτως, όσοι δικαιούχοι επιθυμούν, μπορούν να πληρώσουν τη δόση της ρύθμισης στην τράπεζα εντός τριών ημερών, ενώ και οι επόμενες δόσεις πληρώνονται κατά τον ίδιο τρόπο. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν προβεί σε πληρωμή εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που υποβάλλει την αίτηση, θα πρέπει να κάνει νέα αίτηση και να πληρώσει με νέα πάγια εντολή στην τράπεζα σε διάστημα τριών εργάσιμων ημερών.
Επί της ουσίας, εάν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει σύμφωνα με τις 100 δόσεις παλαιότερη οφειλή, και θέλει να ρυθμίσει και τον ΕΝΦΙΑ που ενδεχομένως οφείλει, θα πρέπει είτε να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ, είτε να κάνει αίτηση για ένταξη της δόσης του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 12 δόσεων, μέσω της ειδικής εφαρμογής στο Taxis. Σε περίπτωση που δεν πράξει τίποτα από τα δύο, χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται να πληρώσει στο σύνολό του το υπολειπόμενο ποσό τη ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς και τους τόκους που εξαιρέθηκαν κατά τη ρύθμιση, ενώ το ποσό καθίσταται αυτόματα, ληξιπρόθεσμο.
Στο εξής οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ρυθμίζουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους από έκτακτες αιτίες, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.
Η επιλογή και ανάπτυξη των θεμάτων γίνεται από το λογιστικό γραφείο των Κωτούλα Αργυρώς και Κωτούλα Αλέξη