S.O.S. εκπέμπουν 24 πολιτιστικοί σύλλογοι της Κοζάνης για την βιωσιμότητα τους

5 Min Read

Στη συστέγαση πολιτιστικών συλλόγων της Κοζάνης και στην παραχώρηση δημοτικών χώρων, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον οικονομικό μαρασμό που τους προκαλεί ο κορωνοϊός, προσανατολίζονται τα διοικητικά συμβούλια 24 συλλόγων της Κοζάνης, εκπρόσωποι των οποίων κάθισαν σε ένα κοινό τραπέζι για να συζητήσουν το μέλλον τους. Η πρωτοβουλία ήταν της Προέδρου του Μικρασιατικού Συλλόγου Φωτεινής Κτενίδου Καμίτα, η οποία μίλησε στον «Χ» για την συνάντηση και τους προβληματισμούς που υπάρχουν.

Η συνάντηση έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου και πάρθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπονταν. Αρχικά εκφράστηκε, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο προβληματισμός για το μέλλον των συλλόγων και στο κάλεσμα της κ. Καμίτα ανταποκρίθηκαν οι 24 σύλλογοι που συμμετείχαν και στην συνάντηση. «Δημιουργούνται ζητήματα όπως το κατά πόσο είναι και θα είναι εφικτό να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη μας, για να λειτουργήσουν τα τμήματα μας. Είναι γνωστό, πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν, είναι μεν άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως συνταξιούχοι ή μικρής ηλικίας. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη προσοχή χρειάζεται, άρα θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, αφού η λειτουργία των συλλόγων βασίζεται στην δια ζώσης επικοινωνία και συνεργασία των μελών» τόνισε η κ. Καμίτα. Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχουν δοθεί ακόμη σαφείς οδηγίες από την κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των συλλόγων την ώρα που κοινές υπουργικές αποφάσεις καταφθάνουν συνεχώς με αλλαγές και ασάφειες.

- Advertisement -
Η επιτροπή που συστάθηκε για την οργάνωση των επόμενων κινήσεων. Από αριστερά προς τα δεξιά: Στέλιος Αβαράκης Πιτένης (εκπ. Συλλόγου Κρητών), Φωτεινή Κτενίδου Καμίτα (εκπρ. Μικρασιατικού Συλλόγου), Δημήτρης Μπουκάλης (εκπρ. Συλλόγου Γρεβενιωτών)

Βραχνάς για τους συλλόγους τα λειτουργικά έξοδα

Στην συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων, διατυπώθηκε με σαφήνεια ο φόβος για το αβέβαιο μέλλον της λειτουργίας των συλλόγων, αφού τα λειτουργικά έξοδα «τρέχουν» και ταυτόχρονα μειώνονται τα έσοδα είτε από συνδρομές, είτε από εκδηλώσεις που αποτελούν οικονομική στήριξη και πλέον δεν γίνονται.

«Οι περισσότεροι σύλλογοι μισθώνουμε κάποιο χώρο για να στεγαστούμε και να λειτουργήσουμε. Έχουμε τα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν την ώρα που δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Όσων αφορά τις συνδρομές των μελών μας που αποτελούν για εμάς μια σημαντική ανάσα αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε μια έκτακτη εισφορά, όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε, εφόσον προβλέπεται από τα καταστατικά των συλλόγων, διότι οι οικονομικές δυσκολίες όλων είναι τεράστιες».

Πολλοί σύλλογοι δεν θα ανοίξουν καθόλου

Η κρίση που προκάλεσε στην οικονομία ο κορωνοϊός επηρεάζει και τους πολιτιστικούς συλλόγους, εκ των οποίων πολλοί δεν θα ανοίξουν. «Ελάχιστοι θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν δειλά και βλέπετε πως πέρασε ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτιστικά γεγονότα» πρόσθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών.

Στην συνάντηση που έγινε, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την επικοινωνία και τις επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να αναζητηθούν λύσεις στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων. Την επιτροπή αποτελούν η κ. Φωτεινή Καμίτα, εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών, ο κ. Στέλιος Αβαράκης Πιτένης, εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών και ο κ. Δημήτρης Μπουκάλης, εκ μέρους του Συλλόγου Γρεβενιωτών.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα μας και θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για να βρεθεί η όποια δυνατή λύση. Όταν θέλεις να βοηθήσεις υπάρχουν λύσεις. Το να βοηθηθούμε δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη. Δεν σταμάτα το πρόβλημα δίνοντας κάποια ευρώ, πρέπει να σταθούμε διαχρονικά στη λύση των προβλημάτων. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δήμος να μας παραχωρήσει κάποια αίθουσα για να κάνουμε τα μαθήματά μας εάν και εφόσον αυτά επιτραπούν. Κάναμε σκέψεις και για συστέγαση μεταξύ των συλλόγων» καταλήγει η κ. Καμίτα.

Στην συνάντηση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν οι σύλλογοι: Μικρασιατικός Κοζάνης, Σύλλογος Γυναικών, Γρεβενιωτών, Φίλοι της Παράδοσης, Πρωτοχωρίου,  Σαμαριναίων, Αγίου Αθανασίου, Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, Πολιτιστικός ΖΕΠ, Αιμοδοτών «ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ», Ποντίων «ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ», Πλατάνια, Λευκόβρυσης, Μεταξιωτών, Βοϊωτών, χορευτικός Εκπαιδευτικών, Αριστοτέλης, Κρεββατάκια, Πτελέας, Κόζιανη, Κουβουκλιωτών «Όσιος Βαραδάτος εκ Προύσσης», Κρητών «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ», Μακεδνών, Ηπειρωτών.

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση