Σανίδα σωτηρίας στην πανδημία COVID ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Κοζάνης

4 Min Read

Της Ελευθερίας Θεοχαροπούλου*

Τεράστιο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της περιοχής είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του περιορισμού της COVID-19. Η ΠΕ Κοζάνης έζησε από τις 16 Οκτωβρίου ένα τρίμηνο lockdown που επικάθισε στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον λόγω απολιγνιτοποίησης. Οι επαγγελματίες της Κοζάνης και οι εκπρόσωποί τους μιλούν για τον «θάνατο του ελεύθερου επαγγελματία» και εκτιμούν πως το επόμενο εξάμηνο αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, τα λουκέτα θα μπουν σε πολλά καταστήματα.
«Μας έδωσαν ένα βοήθημα συνολικού ύψους 1334 ευρώ με το οποίο καμία επιχείρηση δεν σώζεται και δεν μπορεί ο επαγγελματίας να καλύψει ούτε τα προσωπικά του έξοδα για όλους αυτούς τους μήνες» μας λέει ο αντιπρόεδρο του Σωματείου Καφετεριών «ΕΡΜΗΣ» της Κοζάνης Αλέκος Βουτυρής. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μίλησε δημόσια για τα μέτρα «στήριξης» της Κυβέρνησης στους επαγγελματίες που δυστυχώς δεν στηρίζουν τον κλάδο. «Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με κριτήρια και μορφή δανείου και ουσιαστικά είναι μια απάτη! Βάζουν μπροστά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης για να κρύψουν τις αμέτρητες ανευθυνότητές τους. Η καραντίνα δεν βρήκε πολλούς ανθρώπους να έχουν χρήματα φυλαγμένα και η καθημερινότητά μας νοσεί. Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά στον αντίλογο και λογοκρίνει κάθε διαφορετική φωνή, δεν κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς την πανδημία. Δεν περιμένουμε πλέον τίποτα και από κανένα» προσθέτει με εκνευρισμό ο κ. Βουτυρής.
Η πανδημία και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στην ΠΕ Κοζάνης στοίχισαν, όπως είναι φυσικό, και στον τεχνικό κόσμο της περιοχής. Ο πολιτικός μηχανικός Χαρίσιος Γκοβεδάρος μιλά για μια σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητάς από το παρατεταμένο lockdown, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη δύσκολη κατάσταση της τελευταίας δωδεκαετίας με τον σχεδόν εκμηδενισμό της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. «Οι συνέπειες που αντιμετωπίζει κάθε τεχνικό γραφείο για τη μελέτη-επίβλεψη-κατασκευή κτιριακών έργων είναι βασικά η αδυναμία συνάντησης και επικοινωνίας είτε με πελάτες είτε με υπηρεσίες όπως Πολεοδομία, ΕΦΚΑ-ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ. Υπάρχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό σε κλειστούς χώρους εργασίας είτε πρόκειται για ανέγερση νέας οικοδομής η οποία βρίσκεται σε στάδιο αποπεράτωσης, είτε σε ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας ή καταστήματος και οι δυσκολίες συντονισμού στους εξωτερικούς χώρους εργασίας κατά την ανέγερση νέας οικοδομής και στα στάδια οικοδομικού σκελετού, τοιχοποιίας, στέγης, υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Θέλω να ελπίζω πως ο κορωνοϊός στο άμεσο μέλλον ότι θα εξαλειφθεί. Κάποια στιγμή θα ομαλοποιηθεί και η ροή των εν αναμονή συσσωρευμένων οικοδομικών εργασιών. Το επάγγελμά απειλείται» τονίζει ο κ. Γκοβεδάρος.
Για οικονομική αφαίμαξη που θα βιώσει ο καταστηματάρχης το επόμενο διάστημα μιλά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Αθανάσιος Σβώλης. Ο κ. Σβώλης εκτιμά πως ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις μετά από αυτούς τους μήνες του κλεισίματος θα ζήσουν δύσκολες στιγμές. «Οι συνέπειες του κορωνοϊού μπορούν να ταυτιστούν με αυτές ενός παγκοσμίου πολέμου. Όσες επιχειρήσεις έχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα α αντέξουν, και όσες είχαν «ανοιχτεί» θα δουν το λουκέτο να έρχεται. Η μικρομεσαία τάξη απειλείται με αφανισμό. Κράτος, Περιφέρεια και φορείς, είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχείρηση, να τη στηρίξουν οικονομικά με προγράμματα άμεσης ρευστότητας, διότι το τσουνάμι που θα δημιουργηθεί από τον μεγάλο αριθμό λουκέτων, θα πνίξει την Οικονομία με τεράστιο αριθμό ανέργων». Τα προβλήματα στο ελεύθερο επάγγελμα συσσωρεύονται και οι οι ίδιοι επαγγελματίες ζητούν σωτηρία από το κράτος.

*Η Ελευθερία Θεοχαροπούλου είναι σπουδάστρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης. Το ρεπορτάζ έγινε τον Νοέμβρη του 2020 και δημοσιεύτηκε στο ένθετο “Χpress” της εφημερίδας μαζί με τα κείμενα των σπουδαστών του ΔΙΕΚ.

Μοιραστείτε την είδηση