Σαρωτική για τις αγροτικές καλλιέργειες η χαλαζόπτωση

3 Min Read

Ένταξη της ΠΕ Κοζάνης στην αντιχαλαζική προστασία από αέρος ζητούν οι αγρότες

Τις πληγές τους από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών, μετρούν οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα σε λίγες μέρες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, ανατολικής Εορδαίας, Δρεπάνου και Βελβεντού, έχουν δεχτεί σφοδρή χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

Το επιτακτικό αίτημα των αγροτών της ΠΕ Κοζάνης για ένταξη της περιοχής στην αντιχαλαζική προστασία από αέρος επανέρχεται. Οι πτήσεις των δύο αεροσκαφών που επιχειρούν λίγο πριν την καταιγίδα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και «βομβαρδίζουν» τα σύννεφα για να μην πέσει χαλάζι, σταματούν πάνω από το φράγμα του Πολυφύτου γιατί η ΠΕ Κοζάνης δεν εντάσσεται στην αντιχαλαζική ομπρέλα. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και από τον Βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο του Βελβεντού προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης. Οι ζημιές προκλήθηκαν στην μεριά του κάμπου που είχε γλιτώσει από την τελευταία χαλαζόπτωση και πλέον όλος ο κάμπος είναι πληγωμένος από τα καιρικά φαινόμενα.

Η ακριβής έκταση των ζημιών θα αποκαλυφθεί το επόμενο 48ωρο. Οι αγρότες ήδη προσπαθούν να αποκτήσουν μια εικόνα από το τι έμεινε και αν αξίζει τον κόπο να μπουν στην διαδικασία αίτησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Εκτός του ότι πρέπει να πληρώσουν για την δήλωση της ζημιάς, σε αρκετές περιπτώσεις τόσο η εκτίμηση όσο και η αποζημίωση είναι κατά 20% λιγότερο από την πραγματικότητα.

Η χαλαζόπτωση έπληξε με σφοδρότητα και τον κάμπο στην περιοχή του Δρεπάνου. Μερικοί από τους αγρότες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην περιοχή, μιλούν για πρωτοφανές φαινόμενο αφού για πολύ ώρα το χαλάζι έπεφτε και άσπρισε τα χωράφια.

Αντιχαλαζική προστασία

Στις 7 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη τύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα πυκνώσει το σύστημα μετεωρολογικών σταθμών σε αγροτικές περιοχές, προκειμένου να καλυφθεί η Δυτική Μακεδονία και να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αγροτών για ασθένειες στις καλλιεργητικές εκτάσεις.

Ο κ. Κασαπίδης, ρωτήθηκε από τον «Χ» για το αν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προστασία της περιοχής Εορδαίας από χαλάζι από τα πτητικά μέσα που διαθέτει ο ΕΛΓΑ. Ο ίδιος απάντησε πως είναι προτιμότερο για τους αγρότες να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία επιδοτούνται σε ποσοστό έως και 90%.

Ωστόσο σε περιοχές, όπως στο Βελβεντό, που οι ιδιοκτησίες δεν είναι ενωμένες σε μεγάλη έκταση, οι αγρότες λένε πως είναι ασύμφορη η τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών.

Σωκράτης Μουτίδης  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση