Σχέδια για εμάς χωρίς εμάς – Ισχνός ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στο σύστημα διακυβέρνησης της Δίκαιης Μετάβασης

5 Min Read

Με μια ανοιχτή εκδήλωση ξεκίνησε χθες επίσημα το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο φιλοδοξεί να «περάσει» τη Δυτική Μακεδονία στην επόμενη φάση.

Μια μεγάλη και ιστορική μέρα τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδα Κύπρος της DG REGIO Κάρστεν Ράσμουσεν, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο βασικό στόχο που είναι να έρθουν νέες επενδύσεις στην περιοχή.

Ο βασικός προβληματισμός που τέθηκε και από τον ίδιο τον Ράσμουσεν είναι η μεγάλη απόσταση, αυτή των 500 χιλιομέτρων, που χωρίζει τη Δυτική Μακεδονία από το πραγματικό κέντρο λήψης αποφάσεων που είναι στην Αθήνα.

Εκτός της Εδαφικής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε κανένα άλλο σημείο του συστήματος διακυβέρνησης του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης δεν προβλέπεται ενεργός ρόλος των τοπικών κοινωνιών.

Παπαθανάσης: Στόχος οι νέες επενδύσεις

«Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και με τις πρώτες προσκλήσεις στον αέρα. Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί αυτό το πρόγραμμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ. Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και «κερδήθηκε» το πρόγραμμα.

«Ο στόχος είναι να φέρουμε νέες επενδύσεις στην περιοχή και πολύ σύντομα θα έχουμε και την ένταξη του πρώτου καθεστώτος στον αναπτυξιακό νόμο. Το πρόγραμμα θα δώσει ιδιαίτερη στήριξη και ενίσχυση στην περιοχή που θα δώσει το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις» επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Κάρστεν Ράσμουσεν: Απέχουμε 500 χιλιόμετρα από το κέντρο λήψης αποφάσεων

«Η μετάβαση οργανώθηκε σωστά και συγχαίρω αυτούς που εμπλέκονται. Πρέπει να εμπλακούν, όμως, με ένα σωστό και οργανωμένο τρόπο οι φορείς εδώ. Ποιοι είναι αυτοί; Επιχειρήσεις, τοπικές αρχές, ακαδημαϊκή κοινότητα» ανέφερε ο Κάρστεν Ράσμουσεν, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε όλους εσάς. Εσείς είστε αυτοί που θα υλοποιήσετε τα σχέδια και είστε αυτοί που θα το βιώσετε όλο αυτό. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε».

Η κατεύθυνση είναι σαφής προς την απολιγνιτοποίηση τόνισε ο κ. Ράσμουσεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην ευρωπαϊκή ιστορία με την κατανομή τόσων πόρων, είναι κάτι σαν σχέδιο Μάρσαλ, αλλά σε ειρηνική περίοδο. Όπως επισήμανε όλο αυτό θέλει σωστή οργάνωση και εμπλοκή του κόσμου με οργανωμένο τρόπο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της DG REGIO έστειλε το μήνυμα για υψηλό επίπεδο διαφάνειας, αλλά και την ανάγκη να μη σταματήσει η δουλειά κατά τη διάρκεια της εκλογικής χρονιάς.

«Είναι σωστό και έξυπνο η περιφέρεια αυτή, να γίνει περιφέρεια αναφοράς για τα Βαλκάνια και γιατί όχι για όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Ράσμουσεν και κάλεσε να μπει ο πήχης ψηλά.

Κασαπίδης: Πρωτόγνωρες οι προκλήσεις και οι πόροι

Στις εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, επενδύσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 800 εκ. ευρώ, για το υδρογόνο, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ιστορικές προκλήσεις, αλλά και ότι οι πόροι που θα δοθούν στην περιοχή είναι πρωτόγνωροι.

Στάθηκε, επίσης, στη Ζώνη Καινοτομίας και σε εφαρμογές που «έρχονται κυριολεκτικά από το μέλλον», δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα «πρασινίσματος» της οικονομίας.

«Κόμβος καινοτομίας, Ζώνης Καινοτομίας και Data Center» είναι η τριλογία που οραματιζόμαστε για το μέλλον, είπε ο κ. Κασαπίδης. Ο Περιφερειάρχης έκλεισε ευχόμενος «καλή αρχή σε αυτό το ταξίδι της ανάβασης».

Σκάλκος: Κάθε μετάβαση έχει ένα κόστος που πρέπει να επιμερίζεται με δίκαιο τρόπο

«Κάθε μετάβαση έχει ένα κόστος που πρέπει να επιμερίζεται με δίκαιο τρόπο και σ’ αυτό τον επιμερισμό χρειάζονται πόροι και κίνητρα. Σε αυτή τη χρηματοδότηση συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΕΣΠΑ» τόνισε ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος.

Η Εδαφική Επιτροπή το μόνο όργανο με το οποίο συμμετέχει η περιοχή στη διακυβέρνηση

Τις εδαφικές επιτροπές που τελούν υπό την προεδρία των τοπικών αρχών και έχουν συμβουλευτικό και εισηγητικό ρόλο παρουσίασε η διευθύντρια του γραφείου του διοικητή της ΕΥΔΑΜ κ. Μαυρογονάτου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εννεαμελή επιτροπή με επικεφαλής την περιφερειακή αρχή στην οποία θα συμμετέχουν η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΒΕ, οι επιστημονικοί φορείς, το Εργατικό Κέντρο, το Πανεπιστήμιο, η Μετάβαση ΑΕ, η ΔΕΗ και εκπρόσωποι των νέων.

Κάτω από την εδαφική επιτροπή θα βρίσκονται οι επιστημονικές ομάδες που θα εισηγούνται στην εδαφική επιτροπή και αυτή με τη σειρά της θα απευθύνεται στη δομή διακυβέρνησης στην Αθήνα.

 

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση