Σχέδιο χρήσης ιδιωτικής κλινικής της Κοζάνης ως εφεδρείας, σε περίπτωση κορεσμού των δύο νοσοκομείων, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης- Δημοσίευμα του iatronet

3 Min Read

Ρεπορτάζ του Βασίλη Ιγνατιάδη, για το Iatronet

Με δύο Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Πέλλας) και τρεις πρωτεύουσες νομών (Βέροια, Γρεβενά, Κιλκίς) να έχουν μπει από το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ο χάρτης της Βόρειας Ελλάδας βάφεται ξανά “βαθυκόκκινος”.

- Advertisement -

Στην πολύπαθη Κοζάνη, η “εκτόξευση” των νέων μολύνσεων στις 110 χθες, σε συνδυασμό με τον πολύ αυξημένο αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, που προσεγγίζουν πλέον τα 700 (+145% μέσα σε δέκα μέρες), χτυπά και πάλι “καμπανάκι”. Ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έφτασε χθες στο δυσθεώρητο 73,24, μεγαλύτερο από κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα και σχεδόν τριπλάσιο από τον τρέχοντα μέσο όρο της χώρας.

Στα δύο νοσοκομεία του νομού η πίεση αυξάνεται συνεχώς, με το Μαμάτσειο της Κοζάνης να πλησιάζει στα όριά του και το Μποδοσάκειο της Πτολεμαϊδας να έχει εφεδρείες, αλλά και ελλείψεις σε προσωπικό. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και πρόταση για νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτική κλινική της Κοζάνης, με εθελοντική στελέχωσή της από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου.

“Είχαμε ετοιμαστεί για κάτι τέτοιο από τον Ιανουάριο, αλλά δεν προχώρησε γιατί ευτυχώς άρχισαν να πέφτουν τα κρούσματα και να μειώνεται η πίεση στα νοσοκομεία. Τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 25 μέλη μας, γιατροί διάφορων ειδικοτήτων – παθολόγοι, καρδιολόγοι, οι δύο ιδιώτες πνευμονολόγοι – και ήμασταν έτοιμοι να συνδράμουμε αν χρειαζόταν”, είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτογραφία κάτω) και πρόσθεσε: “Η πρόταση παραμένει ενεργή ως λύση εφεδρείας, είναι ενήμερη η 3η Υγειονομική Περιφέρεια και αν αποφασιστεί από τις αρμόδιες Αρχές μπορούμε να προχωρήσουμε. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί”.

Στην Κοζάνη, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει βιώσει απανωτές και μακροχρόνιες περιόδους σκληρού lockdown, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη νέα έξαρση, που έβαλε ξανά “λουκέτο” στις περισσότερες δραστηριότητες. Η κριτική που ασκείται από τοπικούς παράγοντες είναι πως δεν έχει απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα για τους λόγους της βαριάς επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής και πως η όποια παρέμβαση είναι κυρίως πυροσβεστική, με συνεχή άνοιξε – κλείσε, κάθε φορά που αυξάνεται η διασπορά.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει το φαινόμενο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου το αποδίδει στον συνδυασμό πολλών παραγόντων. “Στην περίοδο της Αποκριάς έγιναν κάποιες συναθροίσεις. Σε εξωτερικούς χώρους δεν ήταν τόσο πολυπληθείς, όπως στην Ξάνθη, αλλά υπήρξαν πολλές συναντήσεις σε σπίτια. Μικροσυγκεντρώσεις, μικροδιασπορές, δημιούργησαν πολλές διάσπαρτες εστίες και χάθηκε η μπάλα. Το ότι έχουμε έκρηξη δύο εβδομάδες μετά δεν μπορεί να είναι τυχαίο”, είπε ο κ. Τσεβεκίδης και πρόσθεσε: “Άλλες αιτίες είναι η βαριά βιομηχανία, οι χώροι δουλειάς, ο μη προληπτικός έλεγχος σε καταστήματα και υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολύ κόσμο, οι κλιματολογικές συνθήκες, η γεωγραφική θέση, αλλά και τα πολλά τεστ που γίνονται εδώ σε σχέση με άλλες περιοχές”.

 

Μοιραστείτε την είδηση