Σχέδιο για επέκταση του AI Factory Pharos στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο τη δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος καινοτομίας

Προχωρά η συζήτηση για την επέκταση του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factory) Pharos στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που θα εξειδικεύεται στους τομείς της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αναστάσιου Ραφαηλίδη, καθώς και εκπροσώπων από την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Υπερυπολογιστών και καθηγητής του ΕΜΠ Νεκτάριος Κοζύρης, ο Πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ Στέφανος Κόλλιας με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Κατσιάνη, και ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Πλόσκας.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η από κοινού διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου για την εγκατάσταση μονάδας του Pharos στην περιοχή, με στόχο να καταστεί η Δυτική Μακεδονία κόμβος τεχνολογικής ανάπτυξης και εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως κρίσιμη για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κόμβου καινοτομίας στην περιοχή. «Η πρόταση για την επέκταση του AI Factory Pharos στη Δυτική Μακεδονία ενισχύει την προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο κόμβο καινοτομίας στην Περιφέρεια, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τους εθνικούς τεχνολογικούς φορείς», δήλωσε, τονίζοντας πως η Περιφέρεια επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα ψηφιακή εποχή.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Ραφαηλίδης ανέφερε πως η σχεδιαζόμενη επέκταση συνιστά σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός καινοτόμου ψηφιακού οικοσυστήματος στη Δυτική Μακεδονία, εστιάζοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες της περιοχής.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό δημιουργίας και ενίσχυσης ψηφιακών υποδομών και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Στοχεύει στην παροχή πρόσβασης σε υπερυπολογιστικούς πόρους, σε προηγμένες τεχνολογικές υπηρεσίες και στη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η στενή συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΔΥΤΕ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους εθνικούς τεχνολογικούς φορείς θεωρείται κομβική για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου. Όπως επισημάνθηκε, το AI Factory Pharos μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης και τεχνολογικής μετάβασης στην περιοχή, ενισχύοντας τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.

Μοιραστείτε την είδηση