ΣΔΙΤ για τη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα-Πλατύ

2 Min Read

“Κλειδώνει” το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρόκειται για το ΣΔΙΤ Φλώρινα – Πλατύ και Στρυμόνας – Αλεξανδρούπολη, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Εάν δεν σημειωθούν εκπλήξεις, το ΣΔΙΤ θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2023 και θα είναι χρονικής διάρκειας 20 ετών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το 50% αφορά παρεμβάσεις ανάταξης και το 50% συντήρηση του δικτύου, με στόχο την συμβασιοποίησή του έως τα τέλη του 2023. Σε επόμενη φάση, θα προκηρυχθούν τα άλλα δύο ΣΔΙΤ, στα τμήματα Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Προμαχώνας και Αεροδρόμιο Αθήνας – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο.
Εκτός από την αναγκαιότητα για την ανάταξη του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, ο ΟΣΕ με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προωθήσουν το μεταξύ τους Μνημόνιο Συνεργασίας.
Οι Οργανισμοί θα προχωρήσουν στην συμβασιοποίηση των μελετών σκοπιμότητας για τις εν δυνάμει συνδέσεις, προτεραιοποιώντας τις πλέον ώριμες συνδέσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Μνημονίου. Φαίνεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε 5 ΒΙΠΕ επί συνόλου 25.

Όπως όλα δείχνουν, προκρίνεται η σύνδεση με τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στους Αγ. Θεοδώρους στην Κόρινθο, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Μαγνησίας, του λιμένος Βόλου και του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς και της Ειδομένης.

Μοιραστείτε την είδηση