Στη Βουλή το θέμα της τηλεθέρμανσης
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής το θέμα της τηλεθέρμανσης, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η βιωσιμότητα και το κόστος της τηλεθέρμανσης ήταν το βασικό θέμα της ερώτησης της βουλευτή.
Η κ. Βέττα ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί πως η τηλεθέρμανση στην Π.Ε. Κοζάνης θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες της, ζητώντας επίσημα χρονοδιαγράμματα, ενώ αναφορά έγινε και στην ολοκλήρωση του Σ.Η.Θ.Υ.Α. και το κόστος του.
Αλ. Σδούκου: «Ευνοημένοι οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης καθώς πληρώνουν τα μισά για τη θέρμανση»
Η κ. Βέττα επεσήμανε πως η τηλεθέρμανση δεν είναι παροχή, ούτε ευεργέτημα, αλλά αντισταθμιστικό όφελος προς την περιοχή που προμηθεύει με ενέργεια την χώρα για δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά που αποφασίστηκε να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες έχουν προκύψει μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία, το κόστος, τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση. Συνέχισε λέγοντας ότι το διάδοχο σχήμα, οι διαγωνισμοί, οι συνδέσεις και οι υποδομές είναι στον αέρα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες αυξήσεις στην τηλεθέρμανση που ήδη εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν σύντομα.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η απολιγνιτοποίηση δεν είναι βίαιη και δεν έχει γίνει χωρίς σχέδιο, αλλά είναι μια κομβικής σημασίας στρατηγική επιλογή, η οποία έλαβε χώρα για δύο λόγους, επειδή ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβός και επειδή είναι εξαιρετικά ρυπογόνος. «Η χρήση του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή είναι πολύ κοστοβόρα, μια μεγαβατώρα λιγνίτη κοστίζει 150 ευρώ, το φυσικό αέριο 115 και μια μεγαβατώρα από τις ΑΠΕ είναι στα 79 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.
Η κ. Βέττα επεσήμανε πως σαφώς είναι υπέρ των Α.Π.Ε., αλλά όχι χωρίς να υπάρχει ειδικό χωροταξικό σχέδιο. «Αυτή τη στιγμή γίνεται το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα στην περιοχή μας με την τεράστια ανάπτυξη των Α.Π.Ε. αλλά χωρίς σχέδιο και σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων των κατοίκων» τόνισε η ίδια. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η κ. Βέττα σημείωσε πως μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι πιο φθηνό, αλλά εξαρτάται από γεωπολιτικές συνθήκες.
Στη συνέχεια η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται γι’ αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθώς και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει γρήγορα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το ΕΣΕΚ που έχουμε δρομολογήσει με τους εθνικούς στόχους έως το 2030 θα είναι ένας υπεύθυνος και ρεαλιστικός οδικός χάρτης, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει καθαρή και φθηνή ενέργεια».
«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, δεν εξετάζεται καμία απόφαση που δεν διασφαλίζει πλήρως την τηλεθέρμανση των κατοίκων της περιοχής» σημείωσε η κα. Σδούκου και συνέχισε λέγοντας πως ο Αγ. Δημήτριος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί αδιάλειπτα την πόλη της Κοζάνης και τόνισε πως προκαλείται πανικός με το θέμα της τηλεθέρμανσης.
Η κ. Βέττα σημείωσε πως οι δήμοι αναγκάζονται να αυξήσουν το κόστος της τηλεθέρμανσης, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας που οι κάτοικοι είδαν αύξηση στα τιμολόγια της τάξεως του 57,47%, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. από τα 350 ευρώ περίπου το έτος θα φτάσει στα 710 ευρώ.
Συνέχισε λέγοντας πως οι κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες αποτυπώνουν την ζοφερή πραγματικότητα και ζήτησε απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα για τον Σ.Η.Θ.Υ.Α., για την λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μέχρι την περάτωση όλων των έργων και για την επιδότηση των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης μπροστά στο βέβαιο φάσμα νέων μεγάλων αυξήσεων έπειτα από την λειτουργία του διάδοχου σχήματος, ενώ ζήτησε σαφείς θέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2028 και το κλείσιμο της Πτολεμαΐδας V η οποία θα συνεισφέρει στο διάδοχο σχήμα με χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με τις άλλες εισροές.
Για το Σ.Η.Θ.Υ.Α. η κ. Σδούκου σημείωσε πως όλα προχωρούν με βάση το μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογραφεί από τη ΔΕΗ και πως εξασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση και τιμή, με βάση τις εναλλακτικές που υπάρχουν ώστε να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες της περιοχής. Ενώ έγινε αναφορά και στην επιστολή του πρώην δημάρχου Κοζάνης προς τον Πρωθυπουργό λίγο πριν τις γιορτές όπου του επιβεβαίωνε πως η «επόμενη μέρα» της τηλεθέρμανσης και οι ενέργειες που δρομολογούνται βρίσκονται σε εξέλιξη βάσει χρονοδιαγράμματος.
Τέλος, η κ. Σδούκου ανέφερε πως θα υπάρξουν λύσεις για την τηλεθέρμανση και πως όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ τόνισε πως οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, καθώς πληρώνουν τα μισά χρήματα για την θέρμανση, λέγοντας πως οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση πληρώνουν 60 ευρώ τη μεγαβατόρα ενώ οι υπόλοιποι πολίτες πληρώνουν 120 ευρώ τη μεγαβατόρα.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr