Σε 11 άρθρα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2023-2027

7 Min Read

Την παρουσίαση έκανε στο Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας

Συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, χαρακτήρισε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης» όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 11 άρθρα, τα οποία παρουσίασε κωδικοποιημένα.

«Ξέρουμε και Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Ξέρουμε και Μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή που θα δώσει ανάσα στους πολλούς. Το Συμβόλαιο που παρουσιάζουμε σήμερα, αυτό το σκοπό καλείται να εξυπηρετήσει: Είναι ο οδικός χάρτης της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι Συμβόλαιο με την Κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις μας για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής. Τη δική μας πρόταση για το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως μερικά από αυτά τα άρθρα θα γίνουν πράξη κατά τις πρώτες 50 μέρες της διακυβέρνησης ενώ οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος που προτείνονται «θα φέρουν αποτελέσματα σταδιακά σε διάστημα τετραετίας» ανέφερε.

«Γι’ αυτό και στο νέο ραντεβού που έχουμε στις 21 του Μάη -ας μου επιτραπεί ο όρος, είναι ένα ιστορικό ραντεβού, ένα ραντεβού με την Ιστορία εκ νέου-, θέλουμε να καλέσουμε όλους τους δημοκρατικούς και τους προοδευτικούς πολίτες να είναι εκεί σ’ αυτό το ραντεβού. Όλοι εμείς, δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, πιστεύω ότι έχουμε μία ευθύνη και υποχρέωση: Την Κυριακή το βράδυ, στις 21 του Μάη, να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες, οι ισχυροί, το κατεστημένο, αλλά να βγει στους δρόμους και να πανηγυρίσει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής

Άρθρο 1ο

Αύξηση μισθών και εισοδημάτων: Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Ιουλίου 2023 στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Αύξηση των μισθών δημοσίου κατά 10%. Επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Άρθρο 2ο

Αντιμετώπιση της ακρίβειας, συγκράτηση και μείωση τιμών: Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ. Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων για την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Άρθρο 3ο

Ρύθμιση χρεών και προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορεία, 120 δόσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, νομοθέτηση πλαισίου κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια, δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή.

Άρθρο 4ο

Κατάργηση νόμου Χατζηδάκη και νόμου για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά διαπραγμάτευσης για το μισθό, ανασύσταση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 5ο

Δημόσιος έλεγχος ενέργειας και νερού, δημόσια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, μείωση ΦΠΑ στο πόσιμο νερό 6%, από 13% που είναι σήμερα, και στην αποχέτευση στο 13%, από 24% που είναι σήμερα.

Άρθρο 6ο

Αύξηση δημοσίων δαπανών για την υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, αύξηση μισθών γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, πρώτος μισθός γιατρών 2000 ευρώ, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, 15.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, ενίσχυση θεσμού οικογενειακού γιατρού.

Άρθρο 7ο

Αύξηση χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, διπλασιασμός χρηματοδότησης ΑΕΙ, διορισμός εκπαιδευτικών, διπλασιασμός καθηγητών στα πανεπιστήμια, κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Άρθρο 8ο

Επίδομα μητέρας σε 900.000 γυναίκες μέχρι το παιδί να γίνει 24 ετών, αύξηση επιδόματος για το δεύτερο παιδί από τα 70 στα 105 ευρώ το μήνα, εξίσωση άδειας μητρότητας για τις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου σε νέες νέους 25-44 ετών, δημιουργία Τράπεζας Στέγηςς για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.

Άρθρο 9ο

Ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, διαβάθμιση τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε βαθμίδα αντίστοιχη με αυτή της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Άρθρο 10ο

Στήριξη των ΑμεΑ και αύξηση επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση των Κέντρων αυτών, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης μέσα στα τρία επόμενα χρόνια, πρόγραμμα προσβάσιμων γειτονιών, προσωπικός βοηθός για 70.000 άτομα.

Άρθρο 11ο

Κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν θα καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο, ενίσχυση ΑΣΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό Μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές, μεταρρύθμιση λειτουργίας και θεσμικού πλαισίου της ΕΛΑΣ, επαναφορά ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Το Συμβόλαιο Αλλαγής θέλουμε να είναι -και είναι- Συμβόλαιο με την κοινωνία. Την κοινωνία καλούμε να το προσυπογράψει στις 21 Μαΐου. Και θα το προσυπογράψει κόντρα σε κάθε ψέμα, σε κάθε συκοφαντία, σε κάθε προπαγάνδα, σε κάθε εκβιασμό και σε κάθε εκφοβισμό. Θα το προσυπογράψει και θα μετατρέψει με τη στήριξη και την ψήφο της, το Συμβόλαιο Αλλαγής σε Συμβόλαιο νίκης, στις εκλογές της 21ης Μαΐου» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση