Σε 16 μήνες έτοιμο το cut and cover στο χώρο του ΟΣΕ

4 Min Read

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από τη νέα χρονιά το πολυαναμενόμενο έργο «Cut and Cover» (τούνελ) στην περιοχή του πρώην ΟΣΕ.

Έπειτα από τη υπογραφή της σύμβασης από το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «ΕΛΙΚΑ Α.Τ.Ε.Ε.» Νίκο Κουπατσάρη, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ξεκινά η κατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας  μήκους 327 μέτρων,   που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut and Cover). Στην υπογραφή παρέστη και η αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Μελετών, Νούλα Τουμπουλίδου.

- Advertisement -

Το έργο αναμένεται να «απελευθερώσει» έκταση 14 στρεμμάτων, καθώς θα καλύψει το όρυγμα (τάφρο) που οριοθετείται ανατολικά από την οδό Ιωνίας (γέφυρα προς Κρόκο), νότια της οδού Σαραντάρη και βόρεια της οδού Πρωταγόρα, και «κόβει» την Κοζάνη, καθώς εκεί βρίσκεται η σιδηροδρομική γραμμή. Ένα τούνελ, μήκους 275μ., από το οποίο θα περνά η γραμμή θα κατασκευαστεί, δημιουργώντας μια νέα επιφάνεια, στο επάνω μέρος του οποίου θα αναπτυχθούν χώροι πρασίνου, άθλησης και κοινόχρηστών χώρων.

Με το έργο αυτό θα εξυπηρετηθεί αφενός η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή (αν και όταν λειτουργήσει ξανά), η πρόσβαση στον επιβατικό σταθμό και αφετέρου θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της έκτασης πάνω από τη γραμμή με χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων από τον Δήμο Κοζάνης.

Το έργο ύψους 7.133.181,85 ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0 και το ΕΑΠ 2012 – 2016.

Η συνολική προθεσμία περάτωσης ορίζεται σε δεκαέξι μήνες και αρχίζει από την ημερομηνία εγκατάστασης της αναδόχου εταιρείας στο έργο.

Επίθεση Λευτέρη  Ιωαννίδη για την «πανηγυρική» ανακοίνωση του Δήμου

Ο χαρακτηρισμός «πολυανάμενομενο» για το έργο, που αναφέρθηκε στο σχετικό δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής «ενόχλησε» τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, που σε ανάρτηση του υπογράμμισε πως η προγραμματική σύμβαση μεταξύ και Δήμου Κοζάνης για το συγκεκριμένο έργο είχε καταψηφιστεί από την «Ενότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με πανηγυρικό ύφος η Δημοτική Αρχή της ‘Ενότητας’, λίγη πριν την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής ανακοινώνει ότι, το πολυαναμενόμενο έργο «Cut and Cover» (τούνελ) στην περιοχή του ΟΣΕ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Για εμάς όμως, που ξέρουμε την ιστορία του συγκεκριμένου έργου και θυμόμαστε την διαχρονικά στάση απαξίωσης του κ. Μαλούτα και της παράταξης του για όλο το πλάνο- σχέδιο ανάπλασης της περιοχής ΟΣΕ Κοζάνης, το συγκεκριμένο δελτίο τύπο μας προκαλεί θυμηδία.

Για την Ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφέρουμε ότι, το παραπάνω έργο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε στην περίοδο 2014 – 2019 σε συνεργασία του Δήμου Κοζάνης και του ΟΣΕ. Σημαντικότητα ήταν η συμβολή του τότε αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Δεσποτίδη.

Στις 1/6/2018 στην συνεδρίαση αριθ. 11 το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε την σχετική προγραμματική σύμβαση την οποία ο κ. Μαλούτας, η κα. Τουμπουλίδου, που εμφανίζονται και στην σχετική φωτό του Δήμου Κοζάνης, αλλά και όλη η παράταξη της Ενότητας καταψήφισαν, με αστεία επιχειρήματα. (ΑΔΑ: 7ΑΝΚΩΛΠ-2ΛΚ)

Πέρα όμως από την γκρίνια, δεν μπορούμε να μην είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που ένα τόσο σημαντικό έργο, μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης.

Ευελπιστούμε βέβαια, όλο το πλάνο αξιοποίηση της περιοχής του ΟΣΕ, όπως το είχαμε σχεδιάσει, να υλοποιηθεί σύντομα προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση